ENSZ küldött közvetít Mianmarban

Vágólapra másolva!
Közvetíteni próbál a Mianmarban tárgyaló Ibrahim Gambari ENSZ küldött a tüntetők és a katonai junta között. Diplomáciai források szerint Gambari már találkozott a junta vezetőivel, és a házi őrizetben lévő Aung Szan Szu Csi ellenzéki vezetővel - jelentette a BBC. Mianmarban (Burma) két hete folynak a demokráciát követelő tüntetések buddhista szerzetesek vezetésével, amelyet a hadsereg igyekszik vérbe fojtani. A kormány szerint tízen, diplomaták szerint ennél sokkal többen meghaltak.
Vágólapra másolva!

Találkozott a katonai junta vezetőivel és a házi őrizetben fogva tartott Aung Szan Szu Csi ellenzéki vezetővel Ibrahim Gambari ENSZ küldött Mianmarban - jelentette a BBC. Gambari az ellenzék és a junta között igyekszik közvetíteni azt remélve, hogy sikerül véget vetni a demokráciapárti tüntetések vérbe fojtásának.

Diplomáciai források azt mondják, Gambari majdnem biztosan találkozott Than Sve tábornokkal a fővárosban. Aung Szan Szu Csival pedig az ország legnagyobb városában - a korábbi fővárosban - Rangunban tárgyalt. Szu Csi Demokráciárét Ligája nyerte az 1990-es választásokat, de a tábornokok ezt érvénytelenítették.

Mianmarban közel két hete tartanak a tömegtüntetések, de a BBC szerint az utcai demonstrációk most jóval kisebbek, amióta a hadsereg elkezdte azok vérbe fojtását. A tüntetések élén álló buddhista szerzeteseket letartóztatták, vagy kolostoraikba zárták őket. A kormány szerint 10 ember halt meg a tüntetések leverése során, de diplomaták és aktivisták szerint a valós szám ennek többszöröse.

A junta eddig mindig figyelmen kívül hagyta a külföldi tiltakozásokat. Most azonban - szokatlan módon - Kína és az ASEAN (délkelet-ázsiai országok szervezete) is bírálta Mianmart, amely tagja a szervezetnek. Eközben japán küldött is érkezik Mianmarba, hogy meggyőződjön Nagai Kendzsi újságíró halála körülményeinek kivizsgálásáról. A riportert szerdán ölték meg, a felvételek szerint egy katonai közelről agyonlőtte.