Békefenntartókat öltek Dárfúrban

Vágólapra másolva!
Lergalább tízen meghaltak, több mint ötvenen eltűntek a szudáni Dárfúrban állomásozó békefenntartók közül, amikor támadás érte egyik támaszpontjukat a tartomány déli részén. A feltételezések szerint a támadók az egyik kormányellenes lázadó csoport tagjai, akik így próbálnak hadianyagot és járműveket zsákmányolni.
Vágólapra másolva!

Legalább tíz katona vesztette életét Dárfúrban, amikor támadás érte az Afrikai Unió (AU) békefenntartó alakulatának egyik támaszpontját. Heten súlyosan megsebesültek és több mint ötvenen eltűntek a békefenntartók és a kiszolgáló személyzet tagjai közül. Ez volt a legnagyobb és a legtöbb veszteséggel járó támadás az afrikai békefenntartók ellen a szudáni válságövezetben három éve tartó missziójuk alatt. "A tábort teljesen lerombolták" - közölte Núraddín Mezni, a szudáni AU-csapatok szóvivője.

A támadás szombaton napnyugtakor, a ramadán havi böjtöt megtörő esti étkezés kezdetekor indult a szudáni tartomány déli részén fekvő Haszkanitában lévő támaszpont ellen. Az összecsapások még vasárnap is tartottak, ezért a veszteségmérleg nem végleges. A szóvivő sem az áldozatok állampolgárságával, sem a tábort megrohanó fegyveresek kilétével kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni. Az egyik magas rangú AU-békefenntartó tiszt neve elhallgatását kérve ugyanakkor azt mondta, a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) legalább ezer harcosa ostromolta meg a bázist. "A kormány és a lázadók közötti háború felőrli a középen álló békefenntartókat" - mondta.

A felkelők korábban kijelentették, hogy az AU-csapatok nem semlegesek, hanem a szudáni kormány oldalán állnak. Az elmúlt néhány évben többször is rajtaütöttek a békefenntartókon.

A szudáni hadsereg is a lázadókat tette felelőssé a támadásért, a térségben harcoló lázadószervezet viszont a kormányerőket vádolja. Az Igazságosság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) felkelőcsoport területi parancsnoka szerint a városból négy napja kivonták harcosaikat. "A szudáni fegyveres erők indítottak támadást három irányból Haszkanita ellen" - állította Abdel-Azíz an-Núr Asr.

A lázadók berkeiből származó legutóbbi értesülések szerint a JEM-ből kivált és az SLA-val együttműködő fegyveresek rohanták meg a tábort, hogy fegyvereket és járműveket zsákmányoljanak, illetve meghívást csikarjanak ki az október 21-én Líbiában kezdődő béketárgyalásokra.

A 7000 fős, alulfinanszírozott AU-békefenntartó alakulatot 2004 júniusában vezényelték Dárfúrba. Feladatát, hogy vessen véget a négy éve tartó és becslések szerint 200 ezer halottat követelő harcoknak, nem tudta teljesíteni és hamarosan beolvad egy jóval nagyobb elrettentő erőt képviselő, vegyes ENSZ-AU misszióba. A 26 ezer fős, vegyes összetételű békefenntartó erőnek december végéig kell átvennie az ellenőrzést az egész térség felett, első egységei várhatóan már októberben elfoglalják dárfúri állásaikat.