Hamar meghúzzák a ravaszt a zsoldosok

Vágólapra másolva!
Egyenruhások, lövöldöznek, mégse katonák - több fegyveres magánhadsereget is alkalmaz az amerikai kormány Irakban diplomatái és munkatársai védelmére. A több tízezer fegyveres eddig büntetlenséget élvezett, de miután a Blackwater USA biztonsági cég 11 embert ölt meg két hete Bagdadban, az iraki kormány bekeményített. Pedig még nem is tudták, hogy a Blackwater kétszer annyi fegyveres összetűzésbe keveredett eddig az országban, mint más hasonló cégek. A Bush-kormányzat bizalma azonban, úgy tűnik, töretlen.
Vágólapra másolva!

Katonáknak katonákat, és szűk keretek között civileket is szabad ölnie háborúban az 1949-es Genfi Konvenció értelmében, de mi a helyzet, ha egy fegyveres, cégének egyenruháját viselő civil tüzet nyit polgári személyekre? Ezt történt ugyanis szeptember 16-án - immár sokadszorra - a Blackwater USA biztonsági cég munkatársaival, amikor a közelükben egy akna felrobbant. A lövöldözésben 11 ember meghalt, 13 megsérült.

A washingtoni illetékesek pontos számokat nem árultak el, de jelezték, hogy a Blackwater már több tucat hasonló incidensbe keveredett. Sean McCormack külügyi szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy a Blackwater által idén kísért 1800 konvojból csak "nagyon, nagyon elenyésző számú esetben" került sor fegyverhasználatra. A Blackwater nem kommentálta az adatokat a The New York Times kérésére.

Pénzért szerződés?

A Blackwater a legnagyobb az Irakban is működő 28 biztonsági cég közül. 1997-ben alapította Erik Prince volt haditengerész, Irakban több mint ezer szerződéses munkatársa van. Szerződése az amerikai külügyminisztériummal a cég legfontosabb bevételi forrását jelenti. A Blackwater 2002 óta 1 milliárd dollárnyi (177 milliárd forint) szerződést kapott az amerikai külügyminisztériumtól és a Pentagontól a Diplomata Biztonsági Szolgálat keretein belül - állítja az OMB Watch költségvetési ellenőrző civilszervezet.

Tavaly a Blackwater kapott vezető szerepet az Irakba érkező diplomaták védelmében, két másik cég kárára. A céget övező politikai botrányok ellenére a külügytől az elmúlt hetekben kaptak újabb jelentős megrendelést, ezúttal helikopteres szolgálat indítására. Prince, amerikai lapértesülések szerint ugyanis szoros kapcsolatot ápol a Bush-kormányzattal. Családja 325 ezer dollár (58 millió forint) támogatást adott a Republikánus Pártnak az elmúlt tíz évben. Prince volt kormánytisztviselőket alkalmaz, J. Cofer Black, a CIA volt terror-elhárítási vezetője a Blackwater alelnöke, Joseph E. Schmitz, a Pentagon volt főellenőre pedig vezető a Blackwater anyacégénél.

Gyorsan eljár a kezük

A politikai hátszél ellenére - vagy éppen azért - a Blackwaterről az a kép alakult ki az irakiak körében, hogy agresszívek és gyakran nyúlnak fegyverhez. Az is igaz ugyanakkor, hogy a Blackwater Irak legveszélyesebb részein működik, ami egyes amerikai kormányilletékesek és az [origo] által megkérdezett biztonsági szakértő szerint is magyarázhatja a gyakori fegyverhasználatot.

Más vélemények szerint az agresszív imázs a megrendelő, az amerikai külügyminisztérium kívánságát tükrözi. A Blackwater védte Paul Bremert, Irak volt amerikai kormányzóját, illetve az iraki külügyminisztériumot is. Számlájukon azonban olyan, nagy nyilvánosságot kapott esetek is vannak, amelyek az amerikai kongresszus képviselőházának jelentése szerint olaj volt a tűzre, és szította az iraki erőszakot.

A cég fegyvereseinek "többszöri felszólítás ellenére történt felkészületlen és rendezetlen" falludzsai bevonulása vezetett - a jelentés szerint - ahhoz, hogy 2004. március 31-én a Blackwater több munkatársát irakiak megölték, és elszenesedett holttestüket egy hídra fellógatták. Néhány nappal később az amerikai hadsereg jelentős offenzívát indított Falludzsa ellen, és ezzel kezdetét vette a 2003-as megszállás utáni legvéresebb időszak.

Mi vagyunk a zsoldosok

Az [origo] által megkérdezett biztonsági szakértő szerint nem feltétlenül felkészületlenségről van szó az olyan tűzharcok esetében, mint amilyenekbe a Blackwater is rendszeresen keveredik. Egy-egy akció vagy konvojkísérés eredményessége függ attól is, hogy kapnak-e megbízható és jó minőségű információkat a helyszínről.

Forrás: EPA

"Nem csodálkozom, hogy ezek a zsoldosok sokszor keverednek tűzharcba. Mivel jogi szempontból pengeélen táncolnak, gyakran olyan feladatokat kapnak, amit a hivatásos katonákkal nem végeztetnek el. Gyakran ezek a cégek a CIA (amerikai hírszerzés) fedőszervei. Így, ha valami rosszul sül el, a kormány azt mondhatja, ezek nem mi voltunk" - mondta az [origo] kérdésére a Nemzetközi Testőrszövetség egyik magyarországi szakértője.

Egyes vélemények szerint a felderítés hiányossága vezetett egy Irakban, a dubai Unity Resources Group (URG) alkalmazásában álló magyar biztonsági őr halálához is idén januárban. Ez olyan kockázat, amelyet a 3-4 ezer dollártól akár 10-12 ezer dollárig terjedő havi jövedelemért cserébe sokan vállalnak. A biztonsági cégek pedig előszeretettel szerződtetnek ilyen munkára külföldieket.

A Blackwaternek Irakban dolgozó ezer ember egynegyede harmadik ország állampolgára, tehát nem amerikai, vagy iraki. A Nemzetközi Testőrszövetség magyar szervezetének becslése szerint 100-500 magyar - köztük, feltételezések szerint több határon túli magyar - dolgozhat a Blackwaterhez hasonló biztonsági cégeknek Irakban és Afganisztánban, mert mint forrásunk elmondta, a "magyar zsoldosok kapósak külföldön".

Büntetlenül

Rájuk is az a jelenleg is hatályban lévő megállapodás vonatkozik, amelyet még Irak amerikai kormányzótanácsa fogadott el: eszerint az amerikai szerződéses cégek, így a Blackwater sem büntethető Irakban. A bagdadi kormány azonban a szeptember 16-i incidens után azt mondta, olyan törvénymódosítást akar, amelynek értelmében ezek a cégek iraki bíróság elé állíthatók lesznek hasonló esetekben. "Keményen megbüntetjük majd őket, bármilyen utcai erőszakért" - mondta az iraki belügyminisztérium szóvivője, Abdul Karim Khalaf vezérőrnagy.

Forrás: EPA

Nuri Maliki iraki miniszterelnök a múlt héten arra szólította fel az amerikai kormányt, hogy azonnal mondja fel a szerződését a Blackwaterrel. Hétfőn aztán beleegyezett, hogy megvárja a vizsgálat végét. Pedig Maliki akkor még nem is tudhatott a The New York Times azon értesüléséről, hogy a Blackwater konvojai kétszer olyan gyakran keverednek tűzharcba Irakban, mint más amerikai cégek. A lap forrásai szerint ez kiderül az amerikai külügyminisztérium nem nyilvános adataiból.

Jogi homály

A Blackwater politikai kapcsolatinak megkérdőjelezhetősége és az iraki válság elmélyítésében játszott esetleges szerepe mellett szintén kérdés, hogy eddig miért nem vontak felelősségre egyetlen, a Blackwater vagy más biztonsági cégek alkalmazásában álló embert se az iraki tűzharcok kapcsán, holott jogászok szerint az amerikai törvények alapján erre lenne lehetőség. A Pentagon pedig a tavalyi felszólítás ellenére sem terjesztette még ki az amerikai katonai törvényeket ezekre a cégekre.

Az [origo] által megkérdezett jogi szakértő pedig - a nyilvánvaló különbségek ellenére is - azt a párhuzamot találta érdekesnek, hogy az Egyesült Államok, amely kitalálta a "törvénytelen harcos" kifejezést a nem civil, de nem is egyenruhás katonákra, majd a guantánamói fogolytáborba zárt - mindenféle törvényes eljárás lehetősége nélkül - ilyen, állítólagos törvénytelen harcosokat, hasonlóan megkérdőjelezhető státuszú fegyvereseket alkalmaz Irakban.