Lázadásra szólította fel bin Laden a pakisztániakat

Vágólapra másolva!
Új, csütörtökön közzétett üzenetében Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat feje lázadásra szólította fel a pakisztániakat Pervez Musarraf államfő ellen. Egy, a szélsőségesek által használt honlap már előre beharangozta, hogy a terrorista vezér hadat akar üzenni a pakisztáni elnöknek.
Vágólapra másolva!

Egy iszlamista honlapon jelent meg a terrorista vezető felszólítása, egy videóüzenet, ahol bin Laden hangját hallani, miközben korábban már nyilvánosságra került képsorokat látni. Oszama bin Laden szerint Pervez Musarraf azzal, hogy néhány hónapja parancsot adott egy iszlámábádi mecset megostromlására, hitetlenné vált. A terrorista vezető szerint a Vörös Mecset júliusi ostroma azt bizonyítja, hogy Musarraf továbbra is aláveti magát az amerikaiaknak, segíti őket, méghozzá a muszlimok ellen, s emiatt kötelező a fegyveres felkelés ellene.

Az al-Kaida és más terrorista csoportok által rendszeresen használt, iszlamista honlap előre, a weboldal futó szalagcímben harangozta be bin Laden hadüzenetét, miszerint bin Laden hadat fog üzenni Pervez Musarraf pakisztáni tábornok-elnöknek és hadseregének.

A körözött terrorista vezér - három év szünet után - szeptember 7-én jelentkezett újra egy videofelvétellel, amelyen azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok - hatalma ellenére - változatlanul sebezhető. Néhány nappal később hangüzenetben méltatta az amerikai célpontok ellen hat éve, 2001. szeptember 11-én elkövetet terrortámadások elkövetőit.

Egy szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott, másik videóüzenetben az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahri arra szólította fel az észak-afrikai régió muzulmánjait, hogy "tisztítsák meg" földjüket a spanyoloktól és a franciáktól, s ezzel tegyék meg az első lépést al-Andalus (a középkori, az Ibériai-félsziget egy részére is kiterjedő muzulmán állam) újbóli megteremtéséhez.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya csak ebben a hónapban két öngyilkos merényletért vállalt felelősséget Algériában: ezekben legalább 57 ember veszítette életét. Eközben az észak-afrikai térség kormányzatai igyekeznek szorosabbra fűzni biztonsági együttműködésüket, így reagálva az iszlám terroristák jelentette veszély fokozódására.