Kiírták az orosz parlamenti választásokat

Vágólapra másolva!
December első vasárnapján tartják az orosz alsóházi választásokat. Friss közvéleménykutatási adatok szerint a biztosan szavazó orosz állampolgárok 47,7 százaléka Putyin pártját, az Egységes Oroszországot támogatja.
Vágólapra másolva!

December 2-án tartják az orosz alsóházi választásokat, az erről szóló dekrétumot vasárnap írta alá Vlagyimir Putyin elnök - közölte a Kreml sajtószolgálata. A voksoláson az Állami Duma, az orosz törvényhozás alsóházának 450 mandátuma a tét. Ez az első felvonása az oroszországi választási "maratoni futásnak", amelynek utolsó eseménye a 2008. március 2-án esedékes elnökválasztás. A 2000 óta hatalmon lévő Putyin elnök ezen már nem indulhat, mert az orosz törvények értelmében egy államfő csak két ciklust tölthet ki egymás után.

A biztosan szavazó orosz állampolgárok 47,7 százaléka szándékozik Vlagyimir Putyin pártjára, az Egységes Oroszországra szavazni - derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből. A második helyen Gennagyij Zjuganov orosz kommunista pártja ((KPRF) jut be az Állami Dumába, amely 14,9 százalékot remélhet, s amelyet nem tudott maga mögé utasítani az Igazságos Oroszország (11,7 százalék). Vlagyimir Zsirinovszkij Oroszországi Liberális Demokrata Pártja is bejut, bár éppen csak hogy átlépi a küszöböt. Vagyis várhatóan ugyanaz a négy párt lesz jelen a Dumában, mint eddig. A prognózist az intézet az évek óta havonta végzett felmérései alapján állította össze.

Az előrejelzés szerint tehát az Egységes Oroszország így is uralni fogja az Állami Dumát, amennyiben 257 mandátuma lesz - vélik a kutatók. Ezzel kapcsolatban a Kommerszant című lap rámutatott: a szövetségi törvények elfogadásához 226 szavazat szükséges. A minősített többséghez azonban már 300 voks kell, s az Egységes Oroszország jelenleg 303 szavazattal bír. Aggodalomra azonban nincsen ok, mert a legnagyobb párt bizton számíthat az Igazságos Oroszország várhatóan 64 képviselőjének a támogatására. (Ennek a pártnak jelenleg 33 mandátuma van.) Valerij Fjodorov, a VCIOM igazgatója felhívta azonban a figyelmet a részvételi arány jelentőségére, és azt mondta: "Még van esély meglepetésekre".