Elnézést kért Svédország a kutyatestű Mohamedért

Vágólapra másolva!
Diplomáciai bonyodalom lett az egyik svéd újságban megjelent Mohamed-karikatúra miatt, Svédország kénytelen volt bocsánatot kérni Pakisztántól. A muzulmánokat az különösen feldühíthette, hogy kutyatestre rajzolták fel a próféta fejét.
Vágólapra másolva!

Svédország nagykövetsége Pakisztánban bocsánatot kért, amiért egy svéd újságban a muzulmánok számára sértő módon ábrázolták Mohamed prófétát. Pakisztán azt kifogásolta, hogy a karikatúrán a próféta fejét egy kutya testére helyezték.

A svéd kormány közölte, sajnálja, ha bárkit is sértett a rajz, de hozzátette, hogy nem felelős érte, és nem is állt módjában megakadályozni a megjelentetését.

A karikatúra azért váltott ki hatalmas felháborodást, mert a próféta vizuális megjelenítése a muzulmánok számára szentségtörés - írja a BBC News. Haragjukat fokozhatta, hogy a kutyát sok muzulmán tisztátalan állatnak tartja.

Pakisztánban utcai tiltakozást is kiváltott a svéd karikatúra. Tavaly egy dán újságban közölt rajzok miatt söpört végig a muzulmán országokban tüntetéshullám. Több nyugati országban a dán lappal való szolidaritásból újra leközölték a képeket, ami újabb tüntetésekhez és diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett.