Bush katonai vezetőkkel tárgyalt Irakról

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök szűk körű megbeszélést folytatott pénteken Irakról a Pentagon vezető parancsnokaival, akik aggodalmukat fejezték ki a csapatok túlterheltsége miatt.
Vágólapra másolva!

Bush a washingtoni védelmi minisztérium egy szuperbiztos helyiségében másfél órán át tanácskozott a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet, a légierő és a tengerészgyalogság vezetőivel; a találkozón jelen volt Dick Cheney alelnök is.

Az elnök a megbeszélés után nyilatkozatot bocsátott ki, amelyben közölte: mindent megad a hadseregnek, amire szüksége van ahhoz, hogy teljesíteni tudja az új évszázad kihívásait.

George Bush - aki az egyre növekvő ellenzéki nyomás és a háború mind nagyobb népszerűtlensége ellenére sem mutatja jelét annak, hogy a csapatkivonás lehetőségét mérlegelné - arra kérte a kongresszus tagjait: legyenek szívesek visszafogni magukat és a két hét múlva elkészülő iraki helyzetjelentésig már ne mondjanak véleményt arról, mit kellene szerintük tenni Irakban.

Az Egyesült Államok iraki szerepvállalása nagyban függ a bagdadi vezetés által a megbékélés terén elért eredményektől. A washingtoni törvényhozás úgynevezett kormány-elszámoltatási hivatala friss értékelésében megállapította, hogy az iraki kormány alig tett előrelépést.

Benjamin Mixon tábornok, az Észak-Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka egy telefoninterjúban arról beszélt: a bagdadi kormány nem cselekszik gyorsan és hatékonyan annak érdekében, hogy az iraki biztonsági erők vezetése, ellátása és felszerelése megfelelő legyen. Mint mondta, az iraki katonák bátran harcolnak a felkelők ellen az amerikaiakkal vállvetve, de Bagdad támogatása nem elegendő és nem javul. Szerinte a bürokratikus akadályok és a felekezeti alapú döntések állnak a háttérben.

George Bush az Irakban állomásozó haderő főparancsnoka és a bagdadi nagykövet által elkészítendő helyzetjelentés alapján fog beszámolni szeptember 15-én a kongresszus előtt az arab országban elért haladásról.