A legfőbb ügyész felülvizsgálja Malina Hedvig ügyét

Vágólapra másolva!
Bekérette Malina Hedvig aktáját a nyitrai rendőrségtől és az ügyészségtől Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze, "hogy elhárítsa annak gyanúját, hogy az ügyészség, vagy a rendőrség bizonyos dolgokban hibázott, vagy sem".
Vágólapra másolva!

A legfőbb ügyész - hangsúlyozva, hogy folyamatban levő kérdésekben nem szokott nyilatkozni - pénteken este a TA3 hírtelevíziónak nyilatkozva jelezte: két hónap múltán mégis készek tanúként kihallgatni azt a személyt, aki noha nem volt a lány állítólag megtámadásának közvetlen szemtanúja, de azt állítja, hogy ismeretei szerint a Malina Hedvig elleni támadás igaz, és úgy igaz, ahogy azt a lány a vallomásában előadta, s jómaga az egyik támadót személyesen ismeri.

A legfőbb ügyész azt is elmondta, hogy ha a tanú vallomásának tartalma ezt indokolná, akkor "további tanúk kihallgatása" is esedékessé válhat. Nem titkolta: hétfőn a hivatalába kérette a nyitrai járási ügyészt, hogy "adjon számot a nyitott büntetőjogi ügyről".

Dobroslav Trnka rövid televíziós nyilatkozatának figyelemre méltó eleme, hogy a lépését indokolva a "helyzet lecsillapodását" célzó szándékot jelölte meg. Elemzők szerint ez akár azt is jelentheti, hogy Malina Hedvig ügyében valamilyen elmozdulás várható. A vallomása mellett kitartó lány szempontjai szerint ez nem okvetlenül lehet kedvező, hiszen elképzelhető, hogy közeleg a lány elleni vádemelés dátuma, de a legfőbb ügyész megszólalása alapján akár nyomozás újraindítását is valószínűsíteni lehet, ugyanakkor egyéb fejlemény sem zárható ki.

A Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát - állítása szerint - tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, meg magyarul beszélt. A rendőrség két hét múltán azzal zárta le a nyomozást, hogy a lány a történetet csak kitalálta. Később két lakossági feljelentés alapján Hedvig ellen ügyészségi vádindítvány készült, ezért már hónapok óta azzal kell szembenéznie, hogy a nyomozó hatóság félrevezetése és hamis eskü miatt a bíróság akár öt év szabadságvesztésre is ítélheti.

Az ügy már a kezdetekkor politikai színezettel telítődött, mert Robert Fico kormányfő, Robert Kalinák belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány tavaly szeptemberben nemzetközi sajtótájékoztatón bizonygatták Hedvig bűnösségét. Az eset a hivatalos magyar-szlovák kapcsolatokat is beárnyékolta. Időközben a média olyan kételyeket keltő körülményeket tárt fel, amelyek alapján a Hedvig ellen fordult szlovák közmegítélés valamelyest Hedvig javára módosult.

A kormányfőt, a belügyminisztert és a rendőrfőkapitányt a közelmúltban egy volt magas rangú rendőrtiszt annak gyanúja miatt jelentette fel, hogy a Malina Hedvig bűnösségét bizonygató televíziós fellépésük során visszaéltek a hivatali hatalmukkal. Robert Fico ezt jogi képtelenségnek nevezte, és azt nyilatkozta, hogy a Hedvig-ügy a kormánya megdöntésére irányul.