Ismét a Hamász ellen tüntettek Gázában

Vágólapra másolva!
Mintegy tízezren tüntettek pénteken Gázában a Fatah és más szervezetek táborából a Gázai övezetet uraló Hamász ellen. Szemtanúk szerint a demonstrációnak áldozatai is voltak; két külföldi újságíró és két gyerek is megsérült.
Vágólapra másolva!

A Fatah pénteken, ahogy előző héten is, szabadtérre hirdetett imát, s ennek során szólították fel követőiket tiltakozásra, állításuk szerint ugyanis a Hamászhoz kötődő mecsetekben zaklatják a Fatah tagjait. Azzal vádolják a Hamászt, hogy a politikai feszültség szítására használja fel a mecseteket, míg a Hamász azt veti a Fatah szemére, hogy politikai célokra használja fel a vallási összejöveteleket.

A demonstráció az után vált erőszakossá, hogy a Hamász emberei megpróbálták a levegőbe leadott lövésekkel szétoszlatni a tömeget, és ütlegelték a tüntetőket. Más beszámolók szerint az váltotta ki az összecsapásokat, hogy a résztvevőik kövekkel dobálták meg a belügyminisztérium épületét. A Hamász biztonsági erői több tüntetőt őrizetbe vettek. Hasonló incidensektől kísért tüntetés zajlott le Rafahban is.

Az előző heti, szintén összetűzésektől kísért Fatah-tüntetés után ez alkalommal nagyobb létszámban voltak jelen a Hamasz biztonsági erői, mivel most az erőszak elburjánzásától tartottak.

Megfigyelők szerint a pénteki sokezres megmozdulás azt mutatja, hogy erősödik a Fatah ellenállása a Gázai övezetet erőszakkal elfoglaló Hamásszal szemben.