Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya

Vágólapra másolva!
Az üzletasszonyok vannak többségben a világ száz legbefolyásosabb nőjét felsoroló listán, de az első helyen már második éve egy politikus, Angela Merkel áll. Az amerikai külügyminiszter a másodikról a a negyedik helyre esett vissza, elé két ázsiai nő került.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár a Föld legbefolyásosabb asszonya - derül ki a Forbes amerikai magazin csütörtöki számában közzé tett listából. A német kormányfő már tavaly is az első helyet foglalta el a befolyásos nők listáján, amelyet a média-megjelenések, a politikai és gazdasági befolyás figyelembevételével készítenek a szerkesztők.

A lista második helyére Vu Ji kínai miniszterelnök-helyettes került, a harmadik pedig Ho Ching, a szingapúri Temasek Holdings befektetési ügynökség vezetője lett.

A negyedik helyre szorult vissza Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki tavaly még a második volt a listán. Ötödik lett Indra Nooyi, a Pepsi főnöke, akit Sonia Ghandi, az indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnöke követ.

A száz legbefolyásosabb nő egyharmada tölt be kormányzati tisztséget, kétharmaduk üzletasszony.

Tavalyhoz képest hat új név tűnt fel a Forbs listáján, köztük Margaret Chen, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója (37.), Drew Faust, a Harvard egyetem elnöke (47.) és Maureen Chiquet, a Chanel francia kozmetikai cég vezérigazgatója (80.). Felkerült a listára a katari emír felesége (79.) és az Egyesült Arab Emírátusok pénzügyminisztere (99.) is.