Ezer hektáron keresik a tűzgócokat a magyar tűzoltók

Vágólapra másolva!
Egy ezer hektáros területen kell a magyar tűzoltóknak tűzgócókat keresgélniük a görögorszégi Evia szigetén, Szeta közelében. A görög tűzvészek többsége szerdára már csillapodott, jóllehet a Peloponnészosz félszigeten továbbra is fenyegetnek a lángok településeket.
Vágólapra másolva!

Továbra is Szetánál küzdenek a tűz ellen a magyar tűzoltók a görögországi Évia szigetén. A magyar egységet a falu egy másik részéhez vezényelték, az eddigi helyszíntől két kilométerrel odébb. Cziva Oszkár tűzoltó ezredes, a csoport parancsnoka szerint egy körübelül ezer hektáros, tűzoltórepülőgépek által már megdolgozott területen kell elfojtaniuk a maradék tűzgócokat.

A szigeten tombol még egy nagy kiterjedésű erdőtűz, de ez lakott települést nem veszélyeztet. Franciaország 62 tűzoltót vezényelt a térségbe, hogy segítséget nyújtson a lángok megfékezéséhez.

A Peloponnészosz félsziget nyugati részén továbbra is pusztítanak a heves erdőtüzek. Főként Élisz tartományban tartják magukat makacsul a lángok. Előző este öt falu lakosságát kellett biztonságos helyre menekíteni, de közülük sokan nem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat. A múlt péntek óta pusztító lángtengerrel öt repülőgép és négy helikopter küzd. A félsziget más részein egyre csökken az erdőtüzek hevessége, és többségük már nem jelent veszélyt.

A görögországi erdőtüzek már több mint hatvan halálos áldozatot követeltek, és 200 ezer hektár erdő, olajliget és cserje vált a lángok martalékává. A tüzek miatt több mint tízezer ember vonult az utcára Athénben. Szerintük a hatóságok rosszul kezelték a helyzetet.