Megdorgálták az Abu Graib-i alezredest

Vágólapra másolva!
A katonai esküdtszék nem találta felelősnek Steven L. Jordan alezredest az Abu Graib-i börtönben elkövetett fogolykínzásokban, de bűnösnek mondta ki parancsmegtagadásban, amiért a hadbíróság megrovásban részesítette.
Vágólapra másolva!

A Maryland állambeli Fort Meade támaszpont hadbíróságán az esküdtszék kedden hozta meg döntését. Az iraki Abu Graib-i kihallgatási központot irányító alezredest felmentette a foglyokkal való rossz bánásmód és a kötelességének elhanyagolása címén emelt vádak alól, de szándékos parancsmegtagadás miatt bűnösnek mondta ki. Ez utóbbiban azért találták bűnösnek, mert 2004 tavaszán két e-mailban is említést tett a botrányról, noha tilos lett volna beszélnie az ügyről.

Az ügyben ítélkező tíztagú hadbíróság szerdán kihirdetett ítéletében a legenyhébb büntetéssel sújtotta az alezredest: megrovásban részesítette. A parancsmegtagadásért akár öt évi börtönbüntetést és a hadseregből való elbocsátást is kiszabhatta volna, de az enyhe ítéletet előrevetítette, hogy az ügyész is csak az alezredes egyhavi fizetésének megfelelő pénzbírságot (mintegy 7400 dollár) és megrovást javasolt büntetésnek.

Jordan az egyetlen tiszt azok közül az amerikai katonák közül, akiket a Bagdad melletti börtönben elkövetett visszaélések miatt perbe fogtak.

Az 51 éves alezredes - aki a legmagasabb rangú tiszt volt a kínzások helyszínén - tagadta az ellene felhozott vádakat, azt állítva, hogy bűnbak lett a világraszóló botrányban. Mint mondta, ő is csak képeken látta a kegyetlenkedéseket, amelyek szinte sokkolták.

A 2003-ban elkövetett kínzásokról készült, nagy felháborodást kiváltó felvételek - amelyeken például meztelenre vetkőztetett, kutyákkal megfélemlített foglyok voltak láthatók - 2004 áprilisában bejárták a világsajtót. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

A Human Rights Watch elfogadhatatlannak nevezte, hogy Jordan az egyetlen katonatiszt, akit az Abu Graib-i kínzások ügyében bíróság elé állítanak. A jogvédő csoport azzal vádolja az amerikai kormányt, hogy nem akar a botrány végére járni, nincs szó valódi felelősségre vonásról.