Koszovó felosztásának terve sem aratott sikert

Vágólapra másolva!
Elutasította Koszovó felosztását a német és a macedón védelmi miniszter, a két politikus csütörtöki szkopjei tárgyalásait követően nyilatkozott a szerb tartomány jövőjéről alkotott elképzeléséről. A megoldást szorgalmazó Ahtisaari-tervet, amely korlátozott függetlenséget lát elő a volt jugoszláv tartománynak Moszkva ellenállása miatt "jegelik"
Vágólapra másolva!

"A kettészakadás vagy felosztás minden bizonnyal hibás lépés volna" - mondta a német védelmi miniszter az elmúlt hetekben felmerült elképzelésről. Ennek értelmében a 90 százalékban albánok, kisebb részben szerbek lakta Koszovó etnikai határvonalak mentén hasadna ketté. Reményét fejezte ki, hogy "hamarosan eredményre vezetnek" a Koszovó jövőjéről zajló, egy nemzetközi trojka közreműködésével folyó tárgyalások.

Franz Josef Jung és vendéglátója, Lazar Elenovszki egyetértett abban, hogy a koszovói kérdés megoldásának alapját Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott javaslata képezi. Ez a dokumentum nemzetközi ellenőrzés melletti, korlátozott függetlenséget javasolt Koszovó számára. Szerbia és az őt pártoló Oroszország ellenállása miatt azonban az Ahtisaari-terv egyelőre "jégre került".

Jung méltatta a Macedóniában katonai téren véghezvitt reformokat, Elenovszki pedig úgy vélekedett: az ország "nem fogja elmulasztani a NATO-csatlakozás történelmi lehetőségét". A kétmilliós volt jugoszláv tagköztársaságot 2005 vége óta a NATO hivatalosan is tagjelöltként tartja számon, Szkopje pedig reméli, hogy jövőre meghívást kap a védelmi szövetségbe.

Bécsben sem volt áttörés

Áttörés nélkül fejeződött be a koszovói tárgyalások bécsi fordulója, amelyet csütörtökön tartottak az osztrák külügyminisztérium épületében. Ugyanakkor mind az albánok, mind a szerbek megígérték, hogy nem cselekszenek olyasmit, amivel kisiklathatnák a megbeszéléseket.

A sajtót tájékoztató Wolfgang Ischinger német diplomata, a közvetítők egyike építő és baráti hangulatúnak minősítette a pristinai és belgrádi küldöttséggel folytatott eszmecserét. Közölte, hogy "amilyen hamar csak lehet, közvetlen tárgyalások lesznek a két érintett fél" között Koszovó jövőjéről.

Jelezte, hogy szeptember folyamán felgyorsítják a konzultációkat, és feltehetően a hónap végén, New Yorkban újabb találkozót rendeznek.