Idegmérget találtak az ENSZ-székház közelében

Vágólapra másolva!
Veszélyes harci gázt tartalmazó fiolákra bukkantak a New York-i ENSZ-székház közelében, miközben felszámolták a világszervezet iraki fegyverellenőreinek irodáit.
Vágólapra másolva!

A folyékony formában tárolt veszélyes vegyi anyagot - a szén-monoxidból és klórgázból előállított, az első világháborúban harci gázként is használt foszgént - fém és üveg fiolákban, illetve golyóstoll nagyságú tartályokban találták meg. A világszervezet csütörtöki közlése szerint az ENSZ-ellenőrök által egy iraki vegyi üzemből tíz éve kivont vegyianyagmintákat biztonságba helyezték, a vizsgálatok szerint nem került a levegőbe a veszélyes anyagból.

A vegyi anyagot tartalmazó két kis műanyag csomagot a közép-manhattani ENSZ-székháztól néhány utcányira levő irodákban találták meg múlt pénteken. Majdnem egy hétnek kellett eltelnie, hogy a közvélemény is tudomást szerezzen az esetről. Az olajban tárolt (szuszpendált) foszgén állapotát a szakértők nem tudták megállapítani, de nem zárták ki, hogy veszélyes.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa idén júniusban döntötte el, hogy befejezi a kutatást az iraki tömegpusztító fegyverek után. Az ENSZ úgynevezett Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) tevékenységét azért szüntették be, mert a csoport négyévi keresés után sem talált semmilyen arra utaló nyomot, hogy Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei lettek volna.