Rejtve marad az eltűntek tragédiája

Vágólapra másolva!
Rejtett tragédiának nevezte az eltűnt emberek ügyét a Nemzetközi Vöröskereszt. A szervezet eltűntek világnapja alkalmával kiadott jelentése szerint a nemzetközi közösség nem tesz eleget felkutatásukért.
Vágólapra másolva!

Nem tesz eleget a nemzetközi közösség a különböző konfliktusokban és más erőszakos cselekmények miatt eltűnt emberek megtalálásáért - áll a Nemzetközi Vöröskereszt eltűntek világnapja alkalmával kiadott jelentésében. A szervezet felszólította a civileket fogva tartó csoportokat, engedjék, hogy a hozzátartozók hírt kaphassanak eltűnt szeretteikről.

Pierre Kraehenbul, a szervezet műveleti igazgatója szerint az eltűntek hozzátartozóit nem csak érzelmileg viseli meg az, hogy semmit sem tudnak családtagjaikról, de sokakat szegénysorsba taszít, hogy hivatalos halotti anyakönyv híján elesnek különböző juttatásoktól - özvegyi nyugdíjtól, segélyektől - és örökségükkel sem rendelkezhetnek szabadon. A szervezet figyelmeztetett, a nemzetközi jog alapján az embereknek nem szabadna eltűnniük: a harcokban elhunytakat fel kellene jegyezni, az őrizetbe vetteket összeírni, családjaikat informálni - idézte a BBC.

Arról ugyan nincs kimutatás, hogy világszerte hány embert tartanak számon eltűntként, de például Irakban a hivatalos becslések 375 ezer és egymillió közé teszik az eltűntek számát 1980-tól napjainkig. A volt Jugoszlávia területén folyó harcok nyomán még ma is 17 ezer eltűntet tartanak nyilván, és tízezrekről nem tudni semmit Afrika-szerte sem. Csak Angolában 22 ezer ember tűnt el nyomtalanul.

Magyarországon az Országos Rendőr-főkapitányság honlapja szerint 6464 személyt tartanak nyilván eltűntként. A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata évente 300-400 ügyet zárt le.