Nem bűnös az Abu Graib-i fogolykínzásokban Jordan ezredes

Vágólapra másolva!
A katonai esküdtszék nem találta felelősnek Steven L. Jordan ezredest az Abu Graib-i börtönben elkövetett fogolykínzásokban, de bűnösnek mondta ki parancsmegtagadásban.
Vágólapra másolva!

A Maryland állambeli Fort Meade támaszpont katonai bíróságán az esküdtszék kedden hozta meg döntését. Az Abu Graib-i kihallgatási központot irányító ezredest felmentette a foglyokkal való rossz bánásmód és a kötelességének elhanyagolása címén emelt vádak alól, de parancsmegtagadás miatt bűnösnek mondta ki. Jordan 2004 tavaszán két e-mailban is említést tett a botrányról, noha tilos lett volna beszélnie az ügyről.

A parancsmegtagadásért akár öt évi börtönbüntetés és a hadseregből való elbocsátás várhat Jordanra, az ügyész azonban pénzbírságot és megrovást javasolt büntetésnek.

Jordan az egyetlen tiszt azok közül az amerikai katonák közül, akiket a Bagdad melletti börtönben elkövetett visszaélések ügyében fogtak perbe. A 2003-ban elkövetett fogolykínzásokról készült, nagy felháborodás kiváltó felvételek bejárták a világsajtót.