Ipari szennyvíz ömlött egy észak-erdélyi folyóba

Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű ipari szennyvíz ömlött kedden a Zazar folyóba az észak-erdélyi Máramaros megyében, miután megrepedt az állami Remin bányavállalat egyik zagyszállító vezetéke - írja a Magyar Nemzet. A meghibásodás ugyanabban a régióban történt ahonnan 2000-ben 100 ezer tonna ciántartalmú zagy jutott a Tiszába. A román hatóságok szerint a mostani szennyvíz nem ártalmas az élővilágra.
Vágólapra másolva!

Hírügynökségi beszámolókra hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja, hogy 10 köbméter, nehézfémeket és cián tartalmazó anyag jutott a természetbe az észak-erdélyi Máramaros megyében, amikor a Remin bányavállalat megrepedt zagyszállító vezetékéből a Zazar folyóba ipari szennyvíz ömlött. A Zazar a Szamos egyik mellékfolyója.

A román hatóságok szerint a szabadba került szennyvíz nem ártalmas az élővilágra. A szennyezésről - a lap szerint - kedd reggel értesítették a felsőbányai lakosok a hatóságokat és a bányatársaságot. A cég igazgatója szerint az ipari víz nem tartalmaz sem nehézfémeket, sem ciánt, mert az úsztató-ülepítő tevékenységüket már 2003-ban leállították, a nehézvizet semlegesítették.

Kórodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter a helyi szakhatóságtól kapott jelentés alapján a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy Felsőbányán nem történt ciánszennyezés, mert a meghibásodott berenedezésben nem tároltak ciántartalmú zagyot.

A 2000 januárjában történt, Tiszába is eljutott ciánszennyezés miatt jelenleg is zajlik a kártérítési per a magyar állam és a nagybányai székhelyű Transgold Rt. (korábban Aurul) között - írta a Magyar Nemzet.