Árvíz követheti a görögországi erdőtüzeket

Vágólapra másolva!
Két helyen még megfékezetlenül tart a tűzvész Görögországban, másutt már sikerült lokalizálnia a tűzoltóknak, akiknek az idő lehűlése is kedvez. Eddig hatvannégyen haltak meg a lángokban, de elpusztult csaknem ötmillió olajfa és hatvanezer juh és kecske is. Az unió környezetvédelmi biztosa árvizet jósolt a tűzvész után.
Vágólapra másolva!

Szerdán is tovább pusztítottak az erdőtüzek Görögországban, de csökkent a számuk és hevességük az előző napokhoz képest. A Peloponnészoszi félsziget Élisz tartományában és az Évia (EUboia) szigeti Szeta falu közelében tomboló két nagy tüzet még nem sikerült lokalizálni, de már nem olyan hevesek - közölte a görög tűzoltóság.

Éliszben három repülőgépet és két helikoptert vetettek be, Évia szigetén négy repülőgép és egy helikopter segítségével dolgoznak a tűzoltók. Szerdán mintegy harminc tűz pusztított továbbra is az országban, amelyek közül hetet sikerült lokalizálni. Az elmúlt két napban csökkent a szél ereje és a forróság is mérséklődött, ami a tűzoltóknak segített.

Tűz után árvíz jöhet

Múlt péntek óta hatvannégyen haltak meg a lángokban. Független becslések szerint mintegy 200 ezer hektárnyi erdő, olajliget és cserje semmisült meg. Nem hivatalos becslések szerint elégett többek között 4,5 millió olajfa, 60 ezer juh és kecske. Több mint 800 görög tűzoltó és ugyanannyi katona, valamint több külföldi ország - köztük Magyarország - tűzoltói, repülőgépei és helikopterei vesznek részt az oltásban.

Az Európai Unió környezetvédelmi főbiztosa, Sztavrosz Dimasz egy interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tűzvész után árvíz fenyegetheti Görögországot, mert ha esik, a csontszáraz föld képtelen lesz beszívni a vizet. Dimasz szerint a tüzek súlyos kárt okoztak a föld klímájának is az erdők pusztulásával és a nagy mennyiségű széndioxid felszabadulásával.

Tüntetnek a görög kormány ellen

Több mint tízezer ember tüntetett szerda este Athénban az ellen, ahogy az ország politikai vezetése reagál az erdőtüzekre, amelyek eddig 63 ember halálát okozták. A tiltakozást egy olyan ifjúsági csoport szervezte (sms-ekben és e-mail üzenetekben), amely függetlennek vallja magát minden politikai párttól. A tüntetők közül sokan feketébe öltözve érkeztek. "Hagyták leégni Görögországot" - skandálták a résztvevők a szervezők által szétküldött üzenetet.

A békés megmozdulás végén azonban anarchisták váltak ki a tömegből mintegy háromszázan, és köveket, üvegeket dobálva támadtak a rendfenntartókra. A rendőrség gumibottal és könnygáz bevetésével zavarta szét a rendbontókat.

A görögországi erdőtüzek okozta kár elérheti az ötmilliárd eurót is - írja egy athéni gazdasági napilap a görög pénzügyminisztérium szakértőire hivatkozva.

Egyre inkább érződik a tűzvész politikai hatása is a szeptember 16-i parlamenti választások közeledtével, amelyeken Kosztasz Karamanlisz konzervatív kormánya veszélybe kerülhet. A kormányfő az elmúlt napokban többször felszólította az ország lakosságát egységének megőrzése, miközben több kártalanítási ígéretet tett. Szerdán Pirgosz városában több száz károsult rohanta meg a bankokat, hogy felvegyék a kormány által előirányzott, 13 ezer euróig terjedő gyorssegélyeket. A kormányfő a rendkívüli helyzetre való tekintettel eltörölte mindazokat a bürokratikus eljárásokat, amelyek korábban szükségesek voltak a katasztrófa utáni segélyek elbírálásához.