Elkobozták a szenteltvizet a zarándok légijáraton

Vágólapra másolva!
Elkobozták a szenteltvizet Franciaországban a Vatikán első, zarándokokra szakosodott charterjáratának utasaitól - írta a szerdai olasz sajtó. A francia vámosok a Lourdes-ba látogató zarándokoktól a folyadékok utastérben való korlátozására vonatkozó európai uniós jogszabályokra hivatkozva vették el a földkerekség egyik legnagyobb Mária-búcsújáró helyén merített, csodatévő hírben álló vizet.
Vágólapra másolva!

Elkobozták a szenteltvizet Franciaországban a Vatikán első zarándok-charterjén, mert az Európai Unió terrorizmus elleni biztonsági előírása miatt az utasok csak 1 deciliter folyadékot vihetnek magukkal a kézipoggyászban. A délnyugat-franciországi Tarbes repülőterén ezért koboztak el minden, 1 deciliternél nagyobb, szenteltvizet tartalmazó palackot.

A Rómából érkezett egyik zarándok semmiképpen viszont sem akart megválni értékes üvegétől, inkább annak egész tartalmát kiitta - számolt be róla a Corriere della Sera. Az első zarándokcharter hétfőn indult Rómából Lourdes-ba.

Az Opera Romana Pellegrinaggi, a Szentszék zarándoklatszervező irodája az olasz posta Mistral Air nevű légitársaságával állapodott meg a szolgáltatásról öt évre. Az eredetileg csomagok és levelek szállítására használt gépeken képzett légi kísérők várják az utasokat.

A menetrend szerinti járatok jövőre indulnak hét olasz városból. A várakozások szerint évi 150 ezer zarándokot repítenek szent helyekre, köztük például a portugáliai Fatimába, a spanyolországi Santiago de Compostelába, a lengyelországi Czestochowába vagy a mexikói Guadelupe-i Szűzanya szentélyébe.