Az amerikaiak elengedték az éjjel elfogott irániakat

Vágólapra másolva!
Elengedték az amerikai katonák azt a hét iráni állampolgárt, akiket kedden éjjel vettek őrizetbe Bagdadban. Kiszabadulásukról egy iráni diplomata és az iraki kormányfő hivatala számolt be szerdán. Az incidensre George Bush elnök Iránt támadó beszéde után került sor.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg elengedte azt a hét iráni állampolgárt, akiket kedden éjjel fogtak el Bagdadban. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni energiaügyi minisztérium küldöttségének tagjairól van szó. A delegáció hétfőn érkezett Bagdadba az iraki villamosenergia-ügyi miniszter meghívására, hogy energetikai kérdésekről tárgyalásokat folytasson és megállapodásokat kössön.

Amerikai katonák körülfogták az irániak szálláshelyét, a Sheraton szállodát, átkutatták szobáikat, majd magukkal vitték a hét iránit. Egy neve elhallgatását kérő iráni diplomata elmondta, hogy hét honfitársát miután az amerikaiak elengedték Nuri al-Maliki iraki kormányfő hivatalába szállították át.

Az incidensre George Bush amerikai elnök beszédét követően került sor, amelyben az elnök bírálta Iránt, amiért úgymond beavatkozik az iraki ügyekbe. Irán és az Egyesült Államok között nagy a feszültség: az USA azzal vádolja Teheránt, hogy fegyverekkel, pénzzel és katonai kiképzéssel támogatja az iraki síita lázadókat.

Bush elnök azt mondta, engedélyezte az amerikai katonai vezetésnek Irakban, hogy konfrontálódjanak Irán "gyilkos tevékenységével" az országban. Az elnök szerint az egész régió a nukleáris holokauszt árnyékában élne, ha Irán atomfegyvereket fejleszthetne. Teherán azonban azt mondja, vitatott nukleáris programja békés célú. Korábban Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök azt mondta, az amerikai hatalom az összeomlás szélén áll Irakban, amely "hatalmas hatalmi vákuumhoz" vezet majd az országban, amelyet Irán kész betölteni.

Január 11. óta öt iránit tartanak amerikai katonai őrizetben a kurdisztáni Erbíl városban. Washington azt állítja, hogy a foglyok kapcsolatban állnak az iráni Forradalmi Gárdával, és támogatták az iraki lázadókat. Teherán cáfolta az amerikai vádakat, és azt állítja, hogy az őrizetbe vett irániak diplomaták. Júniusban amerikai katonák két napra őrizetbe vettek három iráni diplomatát Bagdadban, de a kihallgatás után őket elengedték.