Rekorder gyémántra bukkantak Afrikában

Vágólapra másolva!
Hatalmas gyémántot találtak a napokban Dél-Afrika egyik bányájában. A kő állítólag kétszer akkora, mint a korábbi világrekorder Cullinan. Szakértők szerint ugyanakkor méretben lehet rekorder az új kő, de a minősége kérdéses.
Vágólapra másolva!

Rekordméretű gyémántot találtak egy Dél-Afrika észak-keleti részében fekvő bányában. Az új kő állítólag kétszer akkora, mint a világ egyik legnagyobb és leghíresebb gyémántját, az Edward angol király jogarát díszítő Cullinan I-t is adó, 1905-ben megtalált nyersgyémánt.

A felfedezés felrázta a gyémántüzletet, ám a kő minősége és megtalálásának körülményei egyelőre kérdésesek - írja a The Guardian. A brit lap szerint a gyémántért világszerte elkeserdett licitálás indulhat meg, az ára felmehet akár 15 millió fontig is.

A bányatársaság szóvivője szerint a kincset egy johannesburgi bankfiókban helyezték el egy pár napra, amíg lecsillapodnak a kedélyek, és a cég eldönti, mihez kezd a rendkívüli felfedezéssel.

Fred Cuellar, a nemzetközi gyémántmetsző szövetség alapítója szerint a legfontosabb információk az új gyémánttal kapcsolatban azonban még nem ismertek: például hogy színtelen-e, és mennyire lehet jól csiszolni. Szerinte az első hét szakértő, aki megtekintette a követ, ipari minőségű gyémántnak látta, ám később mégis úgy ítélték meg, hogy lehet belőle drágakövet metszeni. Cuellar ennek alapján úgy vélte, ha méretben rekorder is lehet, minőségben aligha ér fel a leghíresebb drágakövekhez az új felfedezés - írja a brit lap.