Hollandia szeretné lezárni Koszovó kérdését

Vágólapra másolva!
Mindegy hogyan, de végre meg kellene állapodniuk a koszovói albánoknak és Szerbiának - közölte a pristinai vezetőkkel kedden Maxime Verhagen holland külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Belgrádi tárgyalásai után a dél-szerbiai tartomány székvárosában is kompromisszumot sürgetett a politikus a két homlokegyenest ellenkező álláspontot valló fél között.

- Ki kell szakadni a jelenlegi helyzetből, ha megoldást akarunk és azt, hogy valódi tárgyalások legyenek Bécsben - mondta a holland diplomácia vezetője az osztrák fővárosban csütörtökön nemzetközi közvetítéssel folytatódó, Koszovó sorsát érintő megbeszélésekre utalva.

Ha csak december 10-re várunk, és mindenki ragaszkodik korábbi álláspontjához, nem jutunk el a megoldásig - tette hozzá arra a dátumra utalva, amelyre a nemzetközi közvetítőknek el kell készíteniük Koszovóra vonatkozó jelentésüket az ENSZ-főtitkárnak.

Verhagen Pristinában Fatmir Sejdiu albán államfővel, Agim Ceku miniszterelnökkel és az ENSZ-közigazgatást vezető Joachim Rückerrel tárgyalt, miután Belgrádban találkozott a szerb elnökkel, kormányfővel és külügyminiszterrel.