Fejpénz jár amerikai katonák toborzásáért

Vágólapra másolva!
Kétezer dollár üti a markát annak az amerikai gárdistának, aki beszervez egy fiatalt a hadseregbe. Az Egyesült Államok hadserege ettől az akciótól reméli, hogy megoldódnak a létszámproblémái, ugyanis nem tud annyi új katonát toborozni, amennyit szeretne.
Vágólapra másolva!

Fejpénzt ígér az Egyesült Államok hadserege a Nemzeti Gárda tagjainak minden egyes újonnan beszervezett fiatalért. Az amerikai hadsereg vezetése a hosszú, népszerűtlen iraki háború miatt nem tudja teljesíteni a toborzási normákat, ezért úgynevezett érdekeltségi programot dolgozott ki. Minden egyes aktív katonai szolgálatba lépő fiatal beszervezéséért 2000 dolláros jutalomban részesülnek a gárda tagjai - adta hírül kedden a WTOP washingtoni hírrádió.

A Pentagon szerint a kezdeményezés segítségével a kisebb városokban is átfogó toborzókampányt lehet folytatni Amerika-szerte. A Nemzeti Gárda tagjai ugyanis közvetlenebb kapcsolatban vannak a polgári lakossággal, mint az aktív szolgálatot ellátó katonák, így a meggyőzés is sikeresebb lehet. A gárda első körben a saját soraiba toboroz fiatalokat, akik azonban áttérhetnek aktív szolgálatra. Eddig állítólag 100 ezer fiatalt szerveztek be a Nemzeti Gárda részmunkaidős tagjai, egy volt tengerészgyalogos csaknem 100 ezer dollár jutalomban részesült.

Az ötödik évébe lépett iraki háború kezdete óta eddig 3700 amerikai katona halt meg. Idén májusban és júniusban nem sikerült teljesíteni az előírt toborzási normákat, de júliusban már igen, így esély van arra, hogy éves szinten sikerül elérni a 80 ezer új katona toborzására vonatkozó célkitűzést.