Megválasztották az új török elnököt

Vágólapra másolva!
Az iszlamista Abdullah Gült választották meg a török köztársaság elnökévé, két eredménytelen szavazás után kedden végül eldőlt, ki lesz az ország államfője. A politikus azt ígéri, hogy tiszteletben tartja az állam köztársasági rendszerét, és minden megtesz az ország uniós csatlakozása érdekében. Korábban a hadsereg azért ellenezte megválasztását, mert attól tartott, hogy megváltoztatná a köztársaság világi rendszerét.
Vágólapra másolva!

A török parlament kedden, a várakozásoknak megfelelően megválasztotta az ország elnökévé Abdullah Gült. A két eredménytelen forduló után a harmadikban 339-en voksoltak Gülre az 550 fős parlamentben, ahol pártjának, a kormányzó konzervatív, vallásos Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) 340 képviselője van. Az első két fordulóban legalább 367 szavazatra lett volna szükség valamelyik jelölt megválasztásához, a harmadikban már a képviselők abszolút többségének, 276 főnek a támogató szavazata is elegendő lett volna.

Törökország világi elitje áprilisban megakadályozta Gül megválasztását, attól tartva, felhasználhatná államfői tisztségét az ország világi berendezkedésének megváltoztatására. A világi berendezkedés védelmében fellépő hadsereg vezetői még hétfőn is arra figyelmeztettek, hogy "gonosz erők" megpróbálják szétzúzni a világi török állam rendszerét. A politikusnak esküt kell tennie, hogy hű marad a köztársaság szekularizált szabályaihoz - írja a BBC News.

Júliusban a szavazatok 47 százalékának megszerzésével kapott többséget az előrehozott parlamenti választásokon Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja. A voksolást azt követően írták ki, hogy a magukat a világi állam védelmezőinek tartó pártok és a hadsereg megvétózta az AKP köztársasági elnökjelöltje, Abdullah Gül megválasztását. Az előretört AKP politikusai akkor ígérték, hogy tiszteletben tartják a török állam világi jellegét. Gül egyébként is szívesen állítja magáról, hogy neki köszönhetően közeledett Törökország az Európai Unióhoz, hiszen pártja érte el, hogy az ország megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat.

Gül asszony fejkendője

A megválasztott török elnök fejkendője botránkoztatja meg a török közvéleményt, ugyanis a török first lady nyilvános szereplésekor sem hajlandó megválni színes selyemkendőitől, ami ellentétes a férje, az elnök által ígért haladó politizálással.

Az államalapító Mustafa Kemal Atatürk, aki a modern Törökországot hozta létre, és ugyanabból az elnöki palotából kormányzott, mint Gül, kitiltotta a nyilvánosságból a vallásos viseletet. Azóta a fejkendő viselete is tilos a hivatalokban és az iskolákban is.