Kiadja a franciáknak Noriegát az USA

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kiadja a volt panamai diktátort, Manuel Noriegát Franciaországnak, hogy ott is letölthesse a rá kiszabott börtönbüntetést pénzmosás miatt. Jelenleg kábítószer-csempészet miatt ül egy floridai börtönben, de ezenkívül még saját hazájában is hatvan évet szabtak ki a 73 éves tábornokra, itt sikkasztás, korrupció és gyilkosság vádjával. Ügyvédei szerint Noriega háborús fogoly, ezzel azonban a kiadatásról döntő bíró nem értett egyet.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai szövetségi bíró kedden jóváhagyta, hogy az Egyesült Államokban bebörtönzött Manuel Noriega volt panamai diktátort kiadják Franciaországnak. A kábítószer-csempészet miatt elítélt és a floridai Miamiban őrzött exdiktátor börtönbüntetése szeptember 9-én jár le, amely után azonban ismét bíróság elé kell állnia Franciaországban pénzmosás miatt. Ha elítélik, újabb 10 év büntetés vár a most 73 éves Noriegára.

A szövetségi bíró elutasította a védőügyvédek érvelését, miszerint a genfi egyezmények szerint a háborús fogolynak tekintendő Noriegát a büntetésének lejárta után azonnal vissza kell küldeni hazájába. Egy amerikai kerületi bíró már a múlt héten úgy döntött, hogy megindulhat a Franciaország által kezdeményezett kiadatási eljárás. Ebben az eljárásban még elismerték a tábornok háborús fogoly státusát, de a kerületi bíró ennek ellenére azon az állásponton volt, hogy ez nem akadálya a kiadatásának.

A tábornokot, akinek hatalmát amerikai beavatkozás döntötte meg 1989-ben, 40 évi börtönre ítélték kábítószer-kereskedés miatt 1992-ben az Egyesült Államokban, majd büntetését 30 évre enyhítették. Jó magaviselete miatt pedig már szeptember 9-én szabadulhatna, de távollétében, 1999 júliusában Párizsban elítélték kábítószer-kereskedelemből származó hárommillió dollár tisztára mosása miatt.

Noriegát időközben hazájában is szabadságvesztésre ítélték: 60 évet kapott sikkasztás, korrupció és két ellenzéki politikus meggyilkolásáért. Idős kora miatt a kiszabott büntetésnek azonban valószínűleg csak egy töredékét kellene letöltenie, vagy egyáltalán nem is kellene börtönbe vonulnia, házi őrizetben maradhatna a közép-amerikai ország törvényei értelmében. Az ügyvédek szerint Noriega azért akar hazatérni, hogy tisztázza magát.