Tőzsdézni kezdtek a jakuzák

Vágólapra másolva!
A drogcsempészet és a zsarolás mellett a tőzsdézésben is fantáziát látnak mostanában a japán szervezett bűnözői csoportok tagjai, a jakuzák. Így próbálják megforgatni illegális üzletekből származó vagyunkat. A japán rendőrség szerint egyre nehezebb a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a jakuzák az utóbbi években a saját viselkedési szabályaikat sem tartják be. Idén már nyolc embert lőttek le bandaharcok során.
Vágólapra másolva!

A jakuzák újabban legális módon is megpróbálják gyarapítani a vagyonukat, tőzsdézni kezdtek és beszálltak az építőiparba - írta a Guardian brit lap hétfőn rendőrségi forrásokra hivatkozva. A japán maffia a bevételeit eddig olyan illegális forrásokból szerezte, mint például a zsarolás, a drogcsempészet, a szerencsejáték és a prostitúció.

A nyomozók amiatt aggódnak, hogy a jakuzák esetleg erőszakkal próbálnak belső információkat szerezni, mielőtt befektetnék a pénzüket. "Ahhoz, hogy felszámolhassuk a bűnszövetkezeteket, a vádemelések mellett pénzügyi csapást kell mérnünk a szervezetek központjaira, és olyan rendszert kell felépítenünk, amelyben értelmét veszti létrehozni és fenntartani őket" - olvasható egy, a szervezett bűnözésről szóló friss jelentésben.

A jelentés szerint az építési cégekkel a gengszterek még az 1980-as években kerültek kapcsolatba, amikor sokszor, de jól jövedelmező közmunkák nyereségén osztozkodott a maffia, a politikusok és az építéssel foglalkozók.

A japán alvilágon sokat változtatott a gazdasági instabilitás és az 1992-es bandaellenes törvény, amely jogilag büntethetővé tette a jakuza vezetőket a követőik által elkövetett bűncselekményekért. A rendőrség szigorúan lecsapott azokra a gengszerekre is, akik védelmi pénzt követeltek bárokban és éttermekben, így ez a bevételi forrás megcsappant.

A Guardiannak nyilatkozó nyomozó szerint a rendőrök számára is megváltozott a helyzet, ma már nem tehetik meg azt, amit régen, nem mehetnek oda egy banda központjába körülnézni és információt gyűjteni. A jakuzák sokkal ellenségesebbek lettek a rendőrökkel és óvatosabbak a pénzkereseti módszereket illetően. "Már nem tudunk egyedül megbirkózni velük, szükségünk van cégekre, aki figyelnek, és segítenek leleplezni azokat a cégeket, amelyek pusztán a jakuza frontjai" - mondta a nyomozó.

A rendőrség és a bandatagok közötti informális szálak elvágását Sinoda Kenicsihez szokták kötni, aki 2005-ben átvette a hatalmat a legnagyobb japán bűnszövetkezet, a Jamagucsi-gumi fölött. Sinoda arra törekedett, hogy kiterjessze a Jamagucsi-gumi tevékenységét. A bandaháború hamar bekövetkezett. Idén februárban agyonlőttek két befolyásos gengsztert, miután Sinoda bandája olyan tokiói területekre akarta rátenni a kezét, amelyek fő riválisához tartoztak addig.

A hagyományos jakuza viselkedési szabályok felrúgása után kívülállók is az erőszak célpontjává váltak. Áprilisban Nagaszaki polgármesterét agyonlőtte a Jamagucsi-gumi egy volt tagja, egy hónappal később egy másik volt tag túszul ejtette a feleségét Nagojában, majd lelőtt egy rendőrt.

Idén gyakoribbá váltak a bandaharcokkal összefüggésbe hozható lövöldözések. Az év első felében nyolcan haltak meg ilyen körülmények között, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak két haláleset fordult elő. 2007 január és július között összesen 33 lövöldözés történt Japánban, az incidensek közül 21 volt bandákhoz köthető. A Guardian által idézett jelentés szerint eközben csökkent a fegyverlefoglalások és a letartóztatások száma.