Menekülnek az emberek Kolumbiából

Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb menekültáradatban eddig 1600 nő és gyermek hagyta el Kolumbiát a szomszédos Ecuador San Lorenzo városába. Menekülésük okának az illegális kokainültetvényeknek a lakóhelyük, Narino tartomány kikötővárosa, Tumaco közelében megkezdődött felszámolását adták meg. Az akciók során gyakran súlyos tűzharcra került sor a kolumbiai haderő és a baloldali lázadók között, nem kímélve a civil lakosságot sem.
Vágólapra másolva!

A kegyetlenkedésükről híres kolumbiai katonák, a lázadók, a jobboldali félkatonai egységek és a drogmaffia sem tesz semmit a civil lakosság megvédéséért tűzpárbajuk során, így a lakosoknak, mivel semmilyen védelemre sem számíthatnak, nincs más lehetőségük, mint elmenekülni az országból. A Narinóval határos Putumayo tartományban vasárnap ismeretlen tettesek lelőttek öt felnőttet és négy gyermeket.

A menekültek Ecuadorban arról számoltak be, hogy a lázadók engedélyezték, hogy a nők és a gyermekek elhagyhassák az országot. A férfiakat "munkaszolgálatra", vagyis az ültetvények ellátására tartották otthon. Luis Sztorch, az UNHCR menekültügyi segélyszervezet narinói irodavezetője szerint a kokaültetvények megsemmisítésével az ebből élők elveszítik az egyetlen bevételi forrásukat. Az El Tiempo című lapnak elmondta, hogy a megsemmisített kokaültetvények fejében tulajdonosainak nem ajánlanak fel semmilyen alternatív bevételi lehetőséget, és mivel jövedelmük megszűnt, egyetlen lehetőség marad számukra, a menekülés. Ecuador közben felszólította Kolumbiát, hogy mielőbb tegye lehetővé a menekültek visszatérését.

A Kolumbia délnyugati részén lévő, elszegényedett Narino tartomány az utóbbi években mind gyakrabban az évtizedek óta tartó polgárháborúszerű konfliktusok helyszínévé vált. Innen csempészik tengeri úton a legtöbb kokaint a világ legnagyobb drogfelvevő országaiba, ahonnan cserébe fegyverek és lőszer érkezik.

A hegyes terület megnehezíti a kokaingyártás és a kokaincsempészés kézben tartásáért egymással harcoló illegális fegyveres csoportok felszámolását. Az is hátráltatja a megoldást, hogy a külföldi segélyszervezetek képviselői azt tapasztalják, a rendőrök és a haderő egy része összejátszik a drogkartellekkel.