Ipari mértékű bombagyártásba kezd Irán

Vágólapra másolva!
Újabb fegyver kifejlesztését és a gyártás megindítását jelentette be Irán. A védelmi miniszter szerint a céljuk csupán a térség stabilitásának a biztosítása, a fegyverek nem jelentenek veszélyt. Az Egyesült Államok viszont azt tervezi, hogy terrorszervezetté nyilvánítja az Irán vallási és politikai vezetőjének irányítása alatt álló elitgárdát. 
Vágólapra másolva!

Sikeres próbát hajtott végre saját fejlesztésű bombájával Irán, és vasárnap meg is kezdte a 900 kilogramm súlyú, lézervezérlésű bomba ipari mértékű gyártását - jelentette be Mosztafa Mohammed Nadzsar védelmi miniszter.

Az F14-es és F5-ös vadászgépekre telepíthető bomba a célponttól húsz kilométeres távolságból indítható. Nadzsar figyelmeztetett, hogy a nagy romboló erejű bombával az iráni légierő képes "elérni az ellenség politikai és gazdasági létesítményeit". A miniszter ugyanakkor megismételte, hogy Irán fegyvergyártása kizárólag védelmi célokat szolgál.

"Fegyvereink a térség biztonságát és stabilitását szolgálják, nem jelentenek veszélyt a térség egyetlen országára sem" - mondta Nadzsar, aki a múlt héten azt kérte Washingtontól, hogy vonja ki csapatait a Perzsa-öbölből. Arra hivatkozott, hogy az iráni Forradalmi Gárda szavatolja a stratégiai tengeri útvonal biztonságát.

A 350 ezer fős elitgárda, amelynek Irán vallási és politikai vezetője a főparancsnoka, jelentős gazdasági érdekeltségekkel rendelkezik a kőolaj- és az építőiparban. A Forradalmi Gárdát viszont Washingotn terrorszervezetnek akarja nyilvánítani. Az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap óva intette az Egyesült Államokat ettől a lépéstől, mondván, hogy Irán "a megfelelő döntéssel" reagálna erre.

Az utóbbi időben Teherán sorozatosan tesz bejelentéseket új fegyverrendszerek kifejlesztéséről. Irán tavaly többek között két nagy erejű torpedótípus és a radarok kikerülésére képes, több robbanófejjel ellátott rakéta kifejlesztését jelentette be. Idén augusztusban pedig azt közölték, hogy Irán megkezdte saját tervezésű vadászgépének ipari léptékű gyártását, mert korszerűsíteni akarja nagyrészt még 1979 előtt összevásárolt, elöregedett légierejét. Amerikai szakértők szerint sok a túlzás e bejelentésekben, de az kétségtelen, hogy az iszlám köztársaság tett néhány jelentős lépést fegyverzetének korszerűsítésére.