Közelebb kerültek az orosz riporter gyilkosához

Vágólapra másolva!
Előrelépés történt a nyomozásban a tavaly meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politovszkaja ügyében. Tíz embert letartóztattak. A Putyin elnököt keményen kritizáló riporter halála után jogvédő szervezetek és az USA is követelte az azonnali és részletes kivizsgálást.
Vágólapra másolva!

Tíz embert letartóztattak Oroszországban az oknyomozó újságírónő, Anna Politovszkaja meggyilkolása ügyében - adta hírül a BBC egy orosz hírügynökség nyomán. A főügyész Jurij Csajka jelentette be a letartóztatást. A főügyész elmondta azt is, hogy vádat fognak emelni a letartóztatottak ellen. Jurij Csajka szerint "komoly előrehaladást" értek el a gyilkossági nyomozásban.

Az orosz televízióban is bemutatták, amint Jurij Csajka közli a hírt Vlagyimir Putyin elnökkel. A gyanúsítottak kilétéről egyelőre nincs információ. A BBC moszkvai tudósítója, Rupert Wingfield Hayes szerint az a meg nem erősített híresztelés kering a városban, hogy a gyilkos egy csecsen bűnözői csoport tagja lehetett, sőt az orosz biztonsági szolgálattal is kapcsolatban állhatott. A kormány a kezdetektől fogva tagadja, hogy bármiféle köze lenne a gyilkossághoz.

Az újságírónőt, aki Putyin kemény kritikusa volt, 2006 októberében lőtték le Moszkvában. Holttestére lakóházának liftjében találtak rá, három golyóval a testében és eggyel a fejében. Anna Politovszkaja valószínűleg csecsenföldi oknyomozó riportjai miatt vált gyilkosság áldozatává.

Halála miatt több jogvédő szervezet is felháborodott hangú tiltakozó nyilatkozatot tett közzé, és még az Egyesült Államok is a gyilkosság körülményeinek azonnali és részletes kivizsgálását követelte.

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című független lap főszerkesztője elégedetten nyilatkozott a lapnak szemleíróként dolgozó Anna Politovszkaja megölése ügyében folytatott nyomozásról hétfőn az Interfaksz hírügynökségnek. Elmondta, hogy a gyanúsítottakat augusztus 15. és 23. között vették őrizetbe, és hogy közöttük szervezett bűnözői csoportokhoz tartozó személyek is vannak. Muratov szerint a nyomozás eredményei rendkívül meggyőzőek.