Lemondott az amerikai igazságügy-miniszter

Vágólapra másolva!
Alberto Gonzales amerikai igazságügy-miniszter hétfőn lemondott a posztjáról. Az igazságügyi minisztert február óta próbálják lemondásra bírni demokrata párti képviselők, mert tavaly nyolc szövetségi ügyészt elmozdított állásából.
Vágólapra másolva!

Lemondott tisztségéről hétfőn Alberto Gonzales amerikai igazságügy-miniszter, aki az elmúlt hónapokban támadások kereszttüzébe került több szövetségi ügyész leváltása kapcsán. A hír először a The New York Times című napilap internetes portálján jelent meg, majd azt amerikai kormányilletékesek is megerősítették.

Gonzales később rövid nyilatkozatban közölte: benyújtotta lemondását George Bush elnöknek, és szeptember 17-én távozik posztjáról. A demokrata ellenzék és több republikánus politikus által is több hónap óta támadott miniszter egyetlen szót sem ejtett arról, hogy miért válik meg hivatalától. A Fox News televízió úgy értesült, hogy Gonzales lemondási szándékát még pénteken telefonon közölte George Bush elnökkel, aki elfogadta azt.

Az igazságügyi minisztert február óta próbálják lemondásra bírni demokrata párti képviselők, mert tavaly nyolc szövetségi ügyészt elmozdított állásából. Ezt a demokrata ellenzék egyértelműen politikai tisztogatásnak tekintette. Felrótták Gonzalesnek a legvitatottabb terrorellenes intézkedések kidolgozásában játszott szerepét is.

Gonzales márciusban az ellenzéki támadásokra válaszul közölte, hogy nem válik meg önként a miniszterségtől. Azzal hárította el a kritikákat, hogy a szövetségi ügyészektől nem politikai, hanem szakmai indokok miatt váltak meg. Bush akkor kijelentette, továbbra is bízik Gonzalesben és számít a munkájára.

Az 51 éves Alberto Gonzales közismerten az elnök régi barátja. 2005 februárjában ő lett az első spanyol ajkú igazságügy-miniszter. Korábban, Bush első elnöki terminusának idején fehér házi tanácsadóként működött.