63-ra nőtt a görög tűzvész áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Egymillió eurós jutalmat is kaphat az, aki információt ad a görögországi gyújtogatókról. A pusztító erdőtüzeknek már 63 halálos áldozata van.  A lakosok azzal vádolják a hatóságokat, hogy magukra hagyják őket. Hétfőn reggel 18 magyar tűzoltó és egy orvos is Görögországba utazott segíteni.
Vágólapra másolva!

Már 63-an vesztették életüket a Görögországban negyedik napja tomboló erdőtüzek miatt - közölte hétfőn a görög egészségügyi minisztérium egyik illetékese, Panosz Efsztathiou. Az elmúlt huszonnégy órában összesen közel 90 erdőtüzet jelentettek. Ezek közül 28 bizonyult különösen veszélyesnek a 70 kilométeres szél miatt a Peloponnészosz-félsziget déli és nyugati részén.

Hétfőn új helyszínen, Athén külvárosában, a városközponttól tíz kilométerre, az Imittósz hegy lábánál csaptak fel a lángok. A környéken szombaton egyszer már volt tűz, de hamar sikerült eloltani. Hétfőn reggel több mint 800 görög tűzoltó küzdött is a lángokkal a Peloponnészosz-félszigeten és az Athéntól északra fekvő Evia szigetén, valamint az ország középső részén fekvő Fiotidában. Munkájukat több tucat külföldi kolléga, 20 repülőgép és 19 helikopter segítette.

Magyarországról is elindult hétfőn reggel Görögországba18 fővárosi tűzoltó és egy orvos. A tűzoltók, akiket rátermettség és nyelvtudás alapján választottak ki, két járműfecskendővel, egy terepjáróval, egy mikrobusszal és egy személyautóval utaznak ki. A magyar kontingens Athénban veszi fel a kapcsolatot a görög tűzoltókkal, akik már várják őket. Ezután dől el, hogy mi lesz a feladatuk. Egyelőre nem lehet tudni, meddig maradnak, de úgy gondolják, legalább egy hétig szükség lesz a munkájukra.

Görögországban jelentős területek váltak péntek óta a lángok martalékává, a tűzvész leégett mezőket, kiégett házakat és autóroncsokat hagyott maga után. A kétségbeesett lakosok a televízión keresztül kérik a túlterhelt tűzoltók segítségét. Egyre nő az elégedetlenség, a lakosok azzal vádolják a hatóságokat, hogy magukra hagyják őket. Sokakat kezelnek kórházban égési sebekkel és füstmérgezéssel. A kormány szombaton rendkívüli állapotot hirdetett az ország egész területére.

A görög közrendészeti minisztérium hétfői közleményében tudatta, hogy százezertől egymillió euróig terjedő jutalmat kaphat az, aki információt ad a gyújtogatásokról. Az összeg attól függ, hogy az adott esetnek voltak-e sérültjei és halálos áldozatai, valamint mekkora volt a tűz.

Péntek óta mintegy tíz embert fogtak el és hét ellen emeltek vádat gyújtogatás gyanújával. Június eleje óta a most elfogottakon kívül 26 személyt helyeztek vád alá. Konsztantin Karamanlisz kormányfő, a szándékos gyújtogatás feltevéséből kiindulva közölte: kormánya minden tőle telhetőt megtesz a bűnösök kézre kerítése és megbüntetése érdekében. A BBC arról számolt be, hogy a déli Areopoliszban hat ember halálát okozó tűz kapcsán gyújtogatással és emberöléssel vádolnak egy 65 éves férfit. Két fiatalt őrizetbe vettek az északra fekvő Kavalában szintén gyújtogatás gyanújával.

Nincs magyar érintettje a görögországi erdőtüzeknek - közölte hétfőn Oláh Lajos Magyarország athéni konzulja. Elmondta: a nagykövetségen nem jelentkezett bajba jutott magyar, illetve olyan magyarországi hozzátartozó, aki Görögországba utazott rokonait kereste volna, mert elvesztette velük a kapcsolatot. A konzul hozzátette: a nagykövetségnek sikerült találnia egy magyar állampolgárt, aki az erdőtüzek által leginkább érintett területen lakik a Peloponnészosz-félszigeten. Ő azonban férjével együtt jól van, és a házukat sem érte kár