Pénzdíjat tűztek ki a görög gyújtogatókra

Vágólapra másolva!
Nem érték el az ókori Olümpia városának romjait, és az első olimpia helyszínét a görögországi erdőtüzek, amelyeknek immár 57 halálos áldozata van. Csak vasárnap hatan vesztették életüket. Egymillió euró jutalmat ajánlottak fel azoknak, akik információval szolgálnak a gyújtogatókról. Hétfőn reggel 18 magyar tűzoltó és egy orvos is Görögországba utazott segíteni.
Vágólapra másolva!

Nem érte el a az ókori Olümpia maradványait a Görögországban napok óta tomboló tűzvész, amelynek már 57 halálos áldozata van. Repülőgépekkel és helikopterekkel is igyekeznek megfékezni a lángokat, a közeli falvakat kitelepítették - jelentette a BBC.

Csak vasárnap újabb hat ember halálát okozták a három napja pusztító erdőtüzek: az Athéntól északra fekvő Évia szigetén öten váltak a lángok martalékává, és ketten megsérültek, a déli Olümpiához közeli Platánosz faluban pedig egy nőt találtak holtan.

A hatóságok nem fedik fel az áldozatok kilétét, de rendőrségi források szerint a péntek óta áldozatul esettek között hét gyerek is van. Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki.

A görög miniszterelnök szombat délután rendkívüli állapotot hirdetett. A kormányfő előzőleg nemzeti tragédiáról beszélt. Meg nem erősített hírek szerint a tüzeket telekspekulánsok megbízásából gyújtogatók idézik elő.

Forrás: EPA
Gyújtogatókra gyanakszanak

A görög közrendészeti minisztérium hétfői közleményében tudatta, hogy százezertől egymillió euróig terjedő jutalmat kaphat az, aki információt ad a gyújtogatásokról. Az összeg attól függ, hogy az adott esetnek voltak-e sérültjei és halálos áldozatai, valamint mekkora volt a tűz.

Több európai ország felajánlotta segítségét Görögországnak az erdőtüzek oltásához: speciális repülőgépeket és helikoptereket küldtek, illetve küldenek a dél-európai országba - jelentette be az Európai Bizottság szombat este közleményben.

Magyarországról 18 fővárosi tűzoltó és egy orvos járművekkel és tartalék felszerelésekkel indult hétfőn reggel. A tűzoltók, akiket rátermettség és nyelvtudás alapján választottak ki, két járműfecskendővel, egy terepjáróval, egy mikrobusszal és egy személyautóval utaznak Görögországba. A magyar kontingens Athénban veszi fel a kapcsolatot a görög tűzoltókkal, akik már várják őket. Ezután tudják meg, mi lesz a feladatuk. Egyelőre nem lehet tudni, meddig maradnak, de úgy gondolják, legalább egy hétig szükség lesz a munkájukra.