Meghalt Raymond Barre volt francia kormányfő

Vágólapra másolva!
Elhunyt szombat hajnalban Raymond Barre volt francia kormányfő. A francia kormányt 1976-től 1981-ig vezető politikust szívpanaszok és vesebántalmak gyötörték.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhárom éves korában szombat hajnalban Párizsban elhunyt Raymond Barre volt francia kormányfő. Az idén megszűnt jobboldali liberális Unió a Francia Demokráciáért pártszövetség (UDF) egykori politikusát a francia főváros Val-de-Grace klinikáján érte a halál. Barre-t áprilisban rosszullét miatt a monacói kórházba szállították, majd a párizsi katonai kórház kardiológiai részlegén ápolták. A környezetéből kiszivárgott hírek szerint az egykori lyoni polgármester szívpanaszai mellett vesebántalmakkal is küszködött.

Raymond Barre 1924-ben született Franciaország indiai-óceáni tengerentúli megyéjében, Réunion szigetén. Közgazdaságtanból doktorált. 1959 és 1962 között az ipari minisztériumban töltött be magas pozíciót. 1967-től hét éven át gazdasági és pénzügyi biztos volt az Európai Unió elődjénél, az Európai Gazdasági Közösségnél. Jórészt az ismeretlenségből lett 1976-ban öt évre - Valéry Giscard d'Estaing elnöksége alatt - Franciaország miniszterelnöke. D'Estaing azt mondta róla, Barre "Franciaország legjobb közgazdásza". 1988-ban indult az elnökválasztáson, de alulmaradt Francois Mitterand-nal szemben. 2002-ben vonult vissza a politikától.