Kiadhatják Franciaországnak a panamai exdiktátort

Vágólapra másolva!
Megindulhat a Franciaország által kezdeményezett kiadatási eljárás Manuel Noriega Egyesült Államokban bebörtönzött panamai exdiktátor ügyében egy pénteki amerikai bírósági döntés szerint.
Vágólapra másolva!

A tábornok, akinek hatalmát amerikai beavatkozás döntötte meg 1989-ben, 40 évi börtönre ítélték kábítószer-kereskedés miatt 1992-ben az Egyesült Államokban, majd a büntetést 30 évre enyhítették.

A büntetését a Florida állambeli Miamiban töltő Noriega azonban jó magaviselete miatt már szeptember 9-én távozhatna amerikai börtönéből, ha 1999 júliusában Párizsban távollétében nem ítélték volna tíz évi börtönre kábítószer-kereskedelemből származó hárommillió dollár tisztára mosásának vádjával.

A 72 éves exdiktátort hazájában is több évtizedes szabadságvesztésre ítélték két ellenzéki meggyilkolásáért, de a kiszabott büntetésnek valószínűleg csak egy töredékét kell letöltenie, vagy egyáltalán nem is kell börtönbe vonulnia, hanem házi őrizetben maradhatna a közép-amerikai országban.

Az elítélt - igyekezve elkerülni, hogy meginduljon ellene a Párizs által kezdeményezett kiadatási eljárás - kérte az amerikai igazságszolgáltatástól, hogy szabadulása után azonnal visszatérhessen hazájába. Ügyvédei arra hivatkoztak, hogy a tábornokot 1990. január 3-i elfogásakor megillette a hadifogoly státusz, így a vonatkozó nemzetközi jogi szabályozás értelmében büntetése letöltése után azonnal vissza kell szállítani hazájába.

Noriega kérelmét azonban pénteken elutasította az ügyben eljáró amerikai bíró, így immár nincs akadálya annak, hogy meginduljon a kiadatási eljárás.