Ellenzékieket ítéltek börtönbüntetésre Grúziában

Vágólapra másolva!
Tizenkét oroszbarát grúz ellenzékit három és féltől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek pénteken Tbilisziben hazaárulás és államcsínykísérlet vádjával, egy tizenharmadik személyt kétévi felfüggesztett börtönre ítéltek, miután beleegyezett, hogy együttműködik az igazságszolgáltatással.
Vágólapra másolva!

Az elítéltek ártatlanságukat hangoztatva azt mondták, hogy a vádakat Mihail Szaakasvili elnök kormányzata koholta ellenük azzal a céllal, hogy megtörjék a másként gondolkodást.

"Politikai ítélkezésről van szó. Az ítéletnek nincs alapja" - jelentette ki az egyik elítélt, Maja Topuria amerikai ügyvédje, aki közölte: az elítéltek Grúziában, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságánál fellebbeznek az ítélet ellen. A pénteken elítélt ellenzékieket tavaly szeptemberben vették őrizetbe.

A tizenkét elítélt többsége Igor Giorgadze volt nemzetbiztonsági miniszter bizalmasa. Giorgadze Oroszországba távozott, mert vád alá helyezték az 1995-ben Eduard Sevardnadze akkori grúz elnök elleni merényletkísérlettel összefüggésben.