Homályzónában feszítik a húrt az orosz honvédők

Vágólapra másolva!
Putyin elnökre esküsznek az idősek és árvák megsegítői, de ha kell, besegítenek a huligánverésben és megvédik a hazát az imperialisták képzelt forradalmától is - jótékonykodó ifjúsági csoportok, honvédő szövetségek és félkatonai erőszakszervezetek sajátosságait ötvözi az orosz Nasi, a Kreml által pénzelt ifjúsági csoport. A Nasiban sokan Oroszország jövőjét látják, a tagok jelentős része pedig csak jobbá akarja tenni hazáját. Mégis rájuk ragadt a Putyinjugend név.
Vágólapra másolva!

Számtalan gárda, liga, pártmilícia okozott már fejfájást a világban a hatóságoknak, sokszor csak amiatt, mert nem tudták megállapítani, vajon legális vagy illegális félkatonai szervezettel állnak-e szemben. Véget nem érő viták folynak az olyan militáns szervezetekről, amelyek például függetlenségért, vagy saját államért küzdenek, a hatályos törvények szerint egyértelműen illegálisan.

Bonyolultabb a helyzet a legalitás és az illegalitás homályos zónájában tevékenykedő szervezetek esetében. Ha az 1960-as, 70-es években a rasszizmus ellen és az esélyegyenlőségért küzdő amerikai Black Panther Party (Fekete Párduc Párt) tagjai - amúgy legálisan - fegyvert viselnek, akkor milícia-e a szervezet? Ha ezekkel a fegyverekkel erőszakos cselekményeket követnek el, akkor törvénysértő állampolgárokról van-e szó, vagy betiltandó erőszakszervezetről?

Hadisír gondozás, árvák segítése

Hasonló vita folyik egy orosz szervezetről is, amelyet sokan Putyinjugendnek neveznek, míg mások Oroszország jövőjének zálogát látják benne. A Kreml által pénzelt és támogatott Nasi (Miénk) nevű szervezetben sokan az egykori kommunista ifjúsági szövetség, a Komszomol reinkarnációját látják. A több mint 100 ezer, 17-25 év közötti tagot számláló Nasi fő ideológiája a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való feltétlen hűség.

A tagok jelentős része a BBC szerint csak jobbá akarja tenni hazáját: önkéntes munkát végeznek árvaházakban, és idősotthonokban, segítenek régi templomok helyreállításában, és hadisírok gondozásban. Tüntetnek olyan boltok előtt, amelyek alkoholt és cigarettát adnak el kiskorúaknak, és tiltakoznak a rasszizmus ellen. Nasi-tagnak lenni ráadásul megéri: ingyen tanulhatnak több üzleti, államigazgatási és PR-iskolában, és olyan vezető állami cégeknél tölthetik szakmai gyakorlatukat, mint a Gazprom, a Rosznyeft, az állami tévék, sőt a Kreml.

Fegyveres kiképzés, huligánverés

Mi rossz lehet ebben - kérdezik a Nasi hívei. Bírálói azonban a szervezet félkatonai jellegére utaló jegyekre mutogatnak. Nyaranta kiképzőtáborokat szerveznek, amelyeken lövészetet tanulnak és akadálypályákon gyakorolnak. A Nasinak saját rendőrsége is van, amelynek tagjai fekete egyenruhában "segítik a rendőrséget a járőrözésben és ha szükséges, a huligánok megverésében" - idézte a szervezet sajtóközleményét a Newsweek.

Aki beszervez száz új tagot, komiszárnak nevezik ki, amennyiben végigcsinálják a háromnapos, kemény katonai kiképzést. A szakszervezet erőszakos jellegére utal, hogy sajtóbeszámolók szerint 2006 nyarán Hleb Pavlovszkij Kreml-tanácsadó a Nasi egyik politikai rendezvényén azt rótta fel a csoport tagjainak, hogy a szervezet "nem eléggé brutális". Mint mondta, "késznek kell lenni a fasiszta tüntetések felszámolására, és az alkotmány megdöntésére tett bármely kísérlet erővel történő megakadályozására. A Nasi tagjai vettek részt az Észtország elleni informatikai támadásokban és tüntetéseken is

Ellenforradalmárok

A szervezet egyik fő feladatának a "Nyugat-barát forradalom" meghiúsítását és a haza védelmét tekintik. Állítólag épp az ukrajnai Viktor Juscsenko elnökkel szimpatizáló, és az oroszbarát Viktor Janukovics ellenes "narancsos forradalom" hatására alapították 2005-ben. Az ukrajnaihoz hasonló felkelés ellen úgy tűnik, komolyan fel is készültek: az év elején, gyakorlaton szimuláltak egy hasonló forradalmat.

A Nasi narancs ruhába öltözött képviselői eljátszották, hogy megrohamozzák a tévé és rádiószékházat, amelyet a Nasi tagjai baseballütőkkel felszerelkezve megakadályoztak, és szétverték a narancsok kijevi tüntetési központjára emlékeztető sátrát. Emellett 10 ezer speciális mobiltelefon SIM-kártyát osztottak szét a tagok között, amelyekre egy "Amerika által pénzelt narancsos forradalom" esetén azonnali utasításokat küldhetnek a védelmi teendőkkel.

Forrás: EPA
Kit aggaszthat 100 ezer Nasi-télapó?

Az Internationak Herald Tribune szerint a Nasi támogatói öt csoportba sorolhatók. Az elsőt "misszionáriusoknak" nevezi a lap: vallásos fanatizmussal átitatott csenevész lányok, akik jó tett helyébe jót várnak. A "vidékiek": kissé bárdolatlan fiatalok, akiket valamiféle nacionalista érzés hajt; a "kertvárosiak": átlagos fiatalok, akik a lap szerint valami nagy dologban szeretnének részt venni; a "profik": szerintük ma Oroszországában ez kell az érvényesüléshez, és végül a "nehézfiúk", azok a gengszterek akik a balhét keresik.

Bizarr módon a Nasi még a haza benépesítését is feladatának tartja - írja a Daily Mail. A brit bulvárlap szerint az idei éves találkozójukon szív alakú, "Szerelem Oázisnak" nevezett sátrakat állítottak fel, amelyekben a lelkes tagok gyermeknemzéssel segíthetnek javítani a rossz demográfiai mutatókon.