A grúz erők állítólag rálőttek egy légtérsértő orosz repülőre

Vágólapra másolva!
Újabb provokációnak nevezte az orosz légierő egy magas rangú tisztje pénteken este azt a grúz állítást, miszerint a grúz erők rálőttek volna egy az ország légterét megsértő orosz katonai repülőgépre.
Vágólapra másolva!

Az Interfax jelentése szerint két helyi lakos a grúz Rusztavi-2 tévéállomás műsorában pénteken elmondta, hogy aznap Lata falu közelében találat ért egy repülőgépet, amely lezuhant, de megközelíthetetlen helyen, így csak a füstjét látták. A grúz belügyminisztérium a tévéállomás kérdésére azt közölte, hogy augusztus 21-én tüzet nyitottak egy repülőgépre, amely megsértette Grúzia légterét, de további magyarázatot nem fűzött ehhez.

Az Interfax érdeklődésére viszont az abháziai védelmi minisztérium operatív stábjának képviselője cáfolta a Rusztavi-2 tévé értesüléseit azzal, hogy az abházok által ellenőrzött területen az utóbbi időben nem észleltek légtérsértést, bár az elmúlt héten Abházia légterét két ízben is megsértették Grúzia felől érkező gépek, s az egyik ilyen eset éppen abban a térségben történt, ahol Lata falu is van.

A grúz külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy augusztus 21-én ugyancsak az említett térségben két repülőgép is megsértette az ország légterét, de ezt határozottan cáfolta az orosz légierő nevében Alekszandr Drobisevszkij, a légierő főparancsnokának szárnysegéde, továbbá Abházia elnöke, Szergej Bagaps is.

Drobisevszkij pénteken "soron következő provokációnak" nevezte a grúz belügyminisztérium állításait, s ezúttal is kijelentette: "Az orosz légierő gépei nem sértették meg Grúzia légterét. Jelen pillanatban az orosz légierő minden gépe a földön van, a pilóták pihennek."

Oroszország és Grúzia viszonya mind feszültebbé válik, amióta Tbiliszi közölte: augusztus 6-án egy orosz katonai repülőgép megsértette légterét, és arról egy rakéta hullt grúz területre. A helyszínen már több nemzetközi és egy orosz vizsgálóbizottság járt. Az utóbbi fotókkal és az azokon is látható tényekkel alátámasztva állította: az a lövedék nem lehet az, aminek a grúz hatóságok tartják, és nem is eshetett volna úgy le. A légtér akkori megsértését többször igen határozottan cáfolta az orosz légierő is.