Megvan az iráni atomkérdés tisztázásának terve

Vágólapra másolva!
Egyezségre jutott Teherán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség abban, hogyan rendezik az iráni atomprogram függőben lévő kérdéseit. Részleteket egyelőre nem közöltek, az Egyesült Államok viszont már bejelentette, hogy nem elégedett a megállapodással.
Vágólapra másolva!

Megállapodott egymással kedden Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ázsiai ország atomprogramjával kapcsolatos jelentősebb, még függőben lévő kérdések rendezésének menetrendjében. Teherán képviselői és az atomsorompó-szerződés betartása felett őrködő ENSZ-szerv munkatársai két napon át tárgyaltak egymással, majd Olli Heilonen, a NAÜ igazgatóhelyettese és Dzsavad Vaidi, az iráni nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője közösen jelentették be kedd este a tető alá hozott egyezséget. Kidolgoztak egy munkatervet, egyúttal megállapodtak a végrehajtás módjában és ütemrendjében, azonban ennek részleteit egyik fél sem fedte fel.

Az Egyesült Államok kedden "bátorítónak", ugyanakkor "elégtelennek" nevezte a teheráni megállapodást. Mint azt a washingtoni Fehér Ház egy tisztségviselője kifejtette, az iszlám köztársaság ezzel még nem teljesítette azt a kötelezettségét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak eleget téve felhagyjon az urándúsítással. Washington éppen ezért továbbra is azon lesz, hogy - a BT négy másik állandó tagállamával és Németországgal egyetértésben - szülessen egy harmadik ENSZ-határozat is az iráni atomprogram ügyében - fűzte hozzá az amerikai tisztségviselő.

A Teheránban kidolgozott munkaterv megfigyelők szerint az utolsó próbálkozás arra, hogy Irán elkerülje a tisztázatlan célú atomprogramja miatt ellene hozott büntetőintézkedések szigorítását. Az ENSZ BT előbb tavaly decemberben, majd idén márciusban is szankciókkal sújtotta Iránt a nukleáris program miatt. A közép-keleti ország júniusban beleegyezett abba, hogy két hónapon belül tárgyalásokat kezdjen a NAÜ-vel egy cselekvési tervről, amelynek célja, hogy tisztázza az iráni atomprogram jellegével és kiterjedtségével összefüggő kérdéseket.