Zöldgallérosokkal harcolnának a környezetért a demokraták

Vágólapra másolva!
Közel 7 milliárd dollárt (1344 milliárd forint) akar környezetvédelmi fejlesztésekre költeni az amerikai képviselőház demokrata párti többsége, hogy csökkentsék az Egyesült Államok hatalmas ökológiai lábnyomát. A Fehér Ház - a klímaváltozás ellenére - továbbra is új olajlelőhelyek feltárásában látja az energiaszükségletek kielégítésének legjobb módját. A demokraták szerint azonban a környezetvédelmi iparé, és a zöldgalléros munkahelyeké a jövő.
Vágólapra másolva!

A Demokrata Párt által irányított amerikai képviselőház közel 7 milliárd dollárt akar költeni a következő évben környezetvédelmi beruházásokra, hogy így csökkentsék az Egyesült Államok ökológiai lábnyomát (a természeti erőforrások felhasználásának egyik mértékegysége). A környezetvédelmet egyre inkább kezdik felfedezni az amerikai politikusok, amióta az üzleti lehetőségeket is jelent, és munkahelyteremtésre is alkalmas - írja a The Independent.

Mindez azonban élesen szemben áll a George Bush amerikai elnök álláspontjával, aki szkeptikus a demokraták újdonsült környezetvédelmi lelkesedésével kapcsolatban. A brit lap szerint ugyanis a Fehér Ház továbbra sincs meggyőződve a globális felmelegedést alátámasztó tények igazáról, és Bush szerint a legjobb módja a külföldi olajtól való amerikai függés csökkentésének az alaszkai lelőhelyek feltárása.

A Kongresszus és a Fehér Ház közötti első jelentős összecsapását őszre várják. A demokraták az utóbbi időben - elsősorban a környezetvédelmileg tudatosabb közvélemény nyomása miatt - több zöld kezdeményezést támogattak. Az elnökjelöltségért küzdő demokrata politikusok pedig új, zöldgalléros munkahelyek teremtésével pótolnák az ázsiai kiszervezések miatt eltűnő, több százezer állást.

A képviselőház és a szenátus előtt lévő energiatörvény-tervezetek több milliárd dolláros környezetvédelmi költést javasolnak: több tízezer napkollektor-szerelőt, és szélturbina-építőt foglalkoztatnának. Környezetbarát épületeket, biofarmokat és napelemgyártó üzemeket létesítenének. Az iparág - például a megújuló energiaforrások előállítása - már most is növekszik, egyes mutatók alapján az ötödik legnagyobb szektor az Egyesült Államokban - írja a The Independent.