Ezredes engedte az Abu Graib-i kínzásokat

Vágólapra másolva!
Kötelességmulasztást követett el az Abu Graib-i kihallgatásokért felelős tiszt a vád szerint. A katonai ügyészek állítják, lehetőséget teremtett a börtön foglyainak megkínzására, sőt, ebben maga is részt vett. Az amerikai ezredes az egyetlen tiszt, aki ellen a Bagdad melletti börtönben elkövetett fogolykínzások miatt per indult.
Vágólapra másolva!

Steven Jordan ezredes volt az Abu Graib-i börtön kihallgatásokért felelős tisztje, és kötelességmulasztást követett el - jelentette ki kedden a vád képviselője a Maryland állambeli Fort Meade támaszpont katonai bírósága előtt. Jordan az egyetlen tiszt az amerikai katonák közül, akiket a Bagdad melletti börtönben elkövetett fogolykínzások miatt fogtak perbe. Az ezredes volt a kihallgató központ felelőse, ő volt a helyszínen a legmagasabb rangú katona - emelte ki az ügyész-ezredes a tárgyaláson.

Jordant 2003 szeptemberében bíztak meg azzal, hogy megszervezze a kihallgatásokat, és felügyelje a központ egész személyzetét. A katonai ügyészség szerint ő teremtett olyan légkört, hogy az ott dolgozók azt gondolhatták, nem kell tartaniuk magukat a kihallgatásokra vonatkozó előírásokhoz. Az Abu Graib-i börtönben elkövetett fogolykínzásokról készült, nagy felháborodás kiváltó felvételek bejárták a világsajtót.

A védelem viszont arra hivatkozik, az ezredest azzal bízták meg, hogy segítse a központot és a foglyokból kiszedett értesülések áramlását, nem pedig azzal, hogy ott irányítson. "Jordan ezredes soha nem bántalmazott foglyot, soha nem volt jelen, amikor valakit megkínoztak" - hangsúlyozta egyik védője.

Az 51 éves Steven Jordan az igazságszolgáltatás akadályozása, bántalmazás és kötelességmulasztás miatt áll bíróság előtt. Ártatlannak vallotta magát, ha bűnösnek találják, nyolc év és 6 hónapi börtönnel sújthatják. Jordant konkrétan azzal is vádolják, hogy 2003 novemberének egyik éjszakáján arra kényszerített gyanúsítottakat, hogy meztelenre vetkőzzenek, s kutyákkal fenyegette meg őket (erről a visszaélésről nem készült fotó). Az is ellene szól, hogy lehetséges tanúkkal megvitatta a botrányt, holott parancsban tiltották meg neki, hogy beszéljen velük.