Demokráciáról beszélt Kadhafi fia

Vágólapra másolva!
Új alkotmányra lenne szüksége Líbiának, amely garantálná a bíróságok és a média függetlenségét - erről az ország vezetője, Moammar al-Kadhafi fia beszélt kedden. Az ifjabb Kadhafi tervei szerint azonban az iszlám törvénykezés továbbra is megmaradna.
Vágólapra másolva!

Líbia vezetője, Moammar al-Kadhafi fia szerint olyan alkotmányra lenne szüksége az országnak, amely többek között független bíróság, központi bank, valamint szabad média létrehozásáról is rendelkezne. Szejf al-Iszlam Kadhafi minderről Líbia második legnagyobb városában Benghaziban beszélt kedden 40 ezer ember előtt - írja a The Guardian című angol lap.

Az elhangzottak a lap szerint azt jelzik, hogy reformok indulhatnak el Líbiában. A reformok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy demokratikusabbá váljon az ország és kialakuljon a piacgazdaság. A változásokra, amelyek példát mutathatnak a többi arab ország számára is, főként a jelenleg 65 éves Kadhafi halála után van esély.

Az ifjabb Kadhafi hozzátette: vannak azonban olyan területek, amelyeket a reformokkal sem lehet átlépni. Ezek között említette, hogy az iszlámnak kell maradnia a líbiai törvénykezés alapjának, valamint az ország területi épsége sem lehet a vita tárgya.

Líbia 1951-ben vált független királysággá, a hatalmat katonai puccsal 1969. szeptember 1-jén ragadta magához Kadhafi ezredes, aki iszlám alapokon nyugvó, szocialista berendezkedésű államában nyugatellenes politikát folytatott. Az észak-afrikai ország az ENSZ által bevezetett embargó miatt hosszú ideig elszigeteltségben volt. Az elmúlt években azonban kereskedelmi és politikai egyezményekkel nyitni próbál nyugat felé.