Nem hagyják annyiban a Székelyföld-táblát

Vágólapra másolva!
Mondvacsinált, nacionalista indíttatású ügynek tartja a Székelyföld-tábla eltávolítását a Kovászna Megyei Tanács elnöke, aki szerint hamarosan újra felállítják a hétfőn elbontott óriásplakátot. Sőt, terveik szerint jövőre a megye kezelésében lévő utakon mindenütt hasonló tábla fogadja majd az utazókat. Egyes románok szerint a tábla diszkriminál és veszélyezteti az alkotmányos rendet, a hatóságok szerint pedig szabálytalanul helyezték el.
Vágólapra másolva!

"Mi tudjuk, hol kezdődik Székelyföld, de hogy látható is legyen, szükség van a táblára" - indokolta az [origo]-nak Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, miért állítják fel ismét azt a Székelyföld határát magyarul is jelző táblát, amelyet hétfőn távolítottak el a román hatóságok a Kovászna és Brassó megyéket összekötő főút mellől. Az elnök szerint türelemjátékot játszanak, hiszen ha ismét eltávolítják a táblát, ők újra felállítják majd.

A hivatalos indoklás szerint a székely kaput és helyi népviseletbe öltözött embereket ábrázoló, Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető óriásplakát - amelyre a nemzeti közútkezelő brassói kirendeltsége korábban engedélyt adott - túl közel áll az úthoz. Az előírás szerint a reklámtábláknak ugyanis legalább hét méterre kell lenniük az úttesttől. Demeter szerint a táblát tartó oszlop több mint hét méterre volt, de a hatóságok az új mérésnél a plakát szélét vették figyelembe. Az elnök szerint ez is azt jelzi, hogy mondvacsinált, nacionalista indokok állnak a döntés mögött.

"Pontosan tudjuk, miért van ez így" - mondta Demeter, hozzátéve, hogy a tanács munkatársai már szerdán újra benyújtják az engedélyezéshez szükséges papírokat a közútkezelőhöz. Az elnök szerint a világon mindenhol vannak olyan táblák, amelyek arról tájékoztatják az utazót, hogy egy sajátos múltú és kultúrájú vidékre érkezett. Éppen ezért terveik szerint jövőre minden, a megyei tanács kezelésben lévő út mellett felállítanak hasonló táblákat.

A közútkezelő mellett mások szemét is szúrta a tábla: a megyei alprefektus is eltávolítását követelte, mivel szerinte az diszkriminál. Demeter szerint az alprefektus a "politikai dokumentum" - a táblabontást támogató felszólítás - aláírásával olyan lépést tett, amit közhivatalnokként nem lett volna szabad (a prefektúra a magyar közigazgatási hivatalhoz hasonló, de annál szélesebb jogkörű intézmény), ezért a belügyminiszterhez fordulnak, hogy távolítsa el hivatalából az alprefektust.

A tábla miatt egy helyi román civil szervezet is a rendőrséghez fordult, mivel szerintük az veszélyezteti az alkotmányos rendet (a román alkotmány kimondja, hogy Románia egységes nemzetállam, a nacionalisták pedig gyakran hivatkoznak erre a rendelkezésre a nemzetiségi törekvésekkel szemben). A rendőrség a legfőbb ügyészhez fordult, hogy állásfoglalást kérjen.