Feljelentették Ficót Malina Hedvig miatt

Vágólapra másolva!
Malina Hedvig ügyében visszaélt hatalmával a szlovák kormányfő, a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány - állítja feljelentésében egy volt rendőrtiszt. A Korrupcióellenes Hivatal élén álló egykori rendőr szerint a három vezető jogtalanul betekintettek a még folyamatban levő nyomozás aktáiba, és az így szerzett információkat sajtókonferenciákon nyilvánosságra hozták.
Vágólapra másolva!

Feljelentette egy volt magas rangú szlovák rendőrtiszt Robert Fico kormányfőt, Robert Kalinák belügyminisztert és Ján Packa országos rendőrfőkapitányt, mert szerinte visszaéltek a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig ügyében . Dobroslav Trnka legfőbb ügyész a TA3 szlovák hírtelevíziónak kedd este megerősítette, hogy a legfőbb ügyészségre és a katonai ügyészségre is feljelentést nyújtott be Jozef Sátek, aki évekkel ezelőtt a Korrupcióellenes Hivatal élén állt.

Sátek nyolcvan oldalas beadványban taglalja, hogyan járt el jogszerűtlenül a három vezető. Elsősorban azt állítja, hogy betekintettek egy folyamatban levő nyomozás aktáiba, és az így szerzett információkat tavaly szeptemberben sajtókonferenciákon nyilvánosságra hozták. Robert Fico kormányfőt Sátek rágalmazással gyanúsítja, amiért nyilvánosságra hozta a lány ellen elkövetett állítólagos támadásról - törvénytelen eszközökkel szerzett - értesüléseket, hozzátéve, hogy a nyomozati aktába a rendőrfőkapitánynak és a belügyminiszternek sem lett volna joga beletekinteni.

Robert Fico szóvivője, Silvia Glendová a feljelentésre reagálva azt közölte: az a valaki, aki a Malina Hedvig-ügyet igyekszik folyamatosan napirenden tartani, "e kormány megsemmisítésére törekszik." A kormányfő szerint jogi képtelenség az ügyészségre benyújtott beadvány - tette hozzá. A belügyi szóvivő, Erik Tomás nem kívánta részletesebben kommentálni a feljelentést, amely azonban szerinte is "jogi képtelenség, és a nyomozati szervekre kifejtett nyomásgyakorló kampány része." Az országos rendőrfőkapitány ellen is benyújtott feljelentés hírére a rendőrség részéről nem reagáltak.

Robert Fico, Robert Kalinák és Ján Packa tavaly két alkalommal, nagy érdeklődésre számot tartó sajtótájékoztatón mondta el, hogy a rendőrség - két héttel az augusztus 25-i támadás után - azért zárta le Malina Hedvig ügyét, mert a nyomozás során kiderült, hogy a lány a történetet csupán kitalálta, és a saját blúzát is maga firkálta össze magyarellenes feliratokkal. Malina Hedviget azóta is kitart állítása mellett, miszerint tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. Ezért a rendőrség a hatóságokat megtévesztő és esküvel megerősített bejelentése miatt a lány ellen indított eljárást, amelyben akár öt év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá büntetésül.

A rendőrség eljárásának jogszerűségét azóta számos oknyomozó riport kérdőjelezte meg, egyben megerősítve a lány állítását, de a hatóságok hajthatatlanok. Hedvig ügyvédje legutóbb június 14-én tett panaszt a lány polgári és emberi jogainak megsértése miatt.