Hollandiában ítélkeznek Haríri gyilkosai fölött

Vágólapra másolva!
Hollandia elfogadta az ENSZ felkérését és beleegyezett, hogy befogadja a Rafik Haríri volt libanoni miniszterelnök elleni merénylet elkövetőinek felelősségre vonására létrehozott bíróságot.
Vágólapra másolva!

Hollandia lesz a székhelye annak a nemzetközi bíróságnak, amely Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök két és fél évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében ítélkezik - jelentette be pénteken New Yorkban Michele Pontas ENSZ-szóvivő. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára "augusztus 15-én levelet kapott Jan Peter Balkenende holland miniszterelnöktől, aki tájékoztatta őt, hogy a holland kormány kész befogadni" a bíróságot - közölte a szóvivő. Az ENSZ-főtitkár júliusban kérte fel erre a holland kormányfőt.

A bíróság, amelynek a feladata lesz kivizsgálni, kik a felelősek a Libanon fölötti szíriai uralmat ellenző politikai erők kiemelkedő alakja ellen 2005 februárjában elkövetett merényletért, hivatalosan ez év június 10-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján.

Egy július 12-én közzétett jelentésben Serge Brammertz belga ügyész, az üggyel megbízott független nemzetközi vizsgálóbizottság vezetője közölte, hogy több olyan személyt azonosítottak, akinek köze lehetett Rafík Haríri halálához. A volt libanoni miniszterelnök és 22 másik személy egy kisteherautóba rejtett pokolgép robbanásában vesztette életét Bejrútban.

Hágát "a jog nemzetközi fővárosának" is nevezik: több nemzetközi bíróság működik a holland városban, így a jugoszláviai háborúban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék, a Nemzetközi Bíróság (ICJ) és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).