Börtönt kaptak a guantanamót megjárt tádzsikok

Vágólapra másolva!
17 év börtönt kapott hazájában két tádzsik, akiket még 2001-ben fogtak el az amerikaiak Afganisztánban. A két fiatalt egészen 2007-ig Guantanamón őrizték és idén küldték őket haza. Tíz hasonló sorsú társukat még nem ítélték el.
Vágólapra másolva!

Afganisztánban elfogott és Guantánamót is megjárt tádzsikokat ítéltek el pénteken Dusanbéban 17 év börtönre, mert illegális szervezet tagjai voltak. Mukit Vohidov és Ruhniddin Saropov pere augusztus 7-én kezdődött, s az volt ellenük a vád, hogy illegálisan Afganisztánba távoztak, ahol az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma nevű szervezet zsoldosai lettek. A fiatalembereket még 2001-ben fogták el Afganisztánban.

Az iszlám gyökerű szervezetnek egész Közép-Ázsiában vannak hívei, célja, hogy vallásos államot hozzon létre Üzbegisztánban. Valószínűleg 1997-ben alapították; létrehozói a kilencvenes évek tádzsik polgárháborújában is részt vettek. A két 26 éves fiatalember Tádzsikisztán északi részéből, a Kirgizisztánnal határos Iszfara körzetéből való, ahol a szervezet tagjai más szélsőséges vallási pártokkal egyetemben aktívak.

Ez az első per volt guantánamói foglyok ellen az egykori szovjet tagköztársaságban, Tádzsikisztánban. Tíz Afganisztánban elfogott, és Guantánamón fogva tartott foglyot 2007 elején adtak át a tádzsik hatóságoknak. Az elítéltek családjai tiltakoznak az ellen, hogy a többieket mindmáig nem ítélték el.