Leléptek a flamingók a francia sztrájk miatt

Vágólapra másolva!
A dél-franciaországi Camargue sópárló munkásainak sztrájkja miatt évtizedek óta idén először nem jöttek költeni rózsaszín flamingók a Rhone-deltába. A Camargue 15 ezer flamingó kedvenc költőhelyének számít, de a sztrájk miatt nem pumpáltak a deltába elegendő tengervizet, így a vándormadarak továbbálltak Spanyolországba, Olaszországba és Törökországba. A remények szerint a bértárgyalások a flamingók számára is elfogadható megoldást kínálnak majd.
Vágólapra másolva!

Több évtized óta idén először nem érkeztek meg a rózsaszín flamingók Afrikából szokásos költőhelyükre, a Földközi-tenger partján fekvő Camargue-deltába, mert a helyi sólepárló munkások sztrájkoltak, így nem volt elég tengervíz a flamingóknak - írja a The Times. A helyi sóipari vállalat munkásai ugyanis nem pumpáltak vizet a lagúnákba, hogy így tiltakozzanak a tervezett leépítések ellen.

A flamingók a szárnyukkal szavaztak és továbbálltak spanyol, olasz és török költőhelyeket keresve. Évente közel 15 ezer flamingó költ a Rhone-folyó deltájában, amely a mediterrán térség egyik legnagyobb madárkolóniájának ad otthont. Az Arles városától délre fekvő delta sólagúnák, rizsföldek és vadlófarmok különleges hangulatú vidéke.

A flamingók kis szigeteken raknak fészket a lagúnában, hogy így védekezzenek a rókák és vaddisznók támadásaitól, a víz pedig kitűnő táplálékforrást biztosít számukra. Évszázadok óta költenek a térségben, de a Rhone szabályozása után költőhelyeik jelentős része tönkrement. Csak 1969 után tértek vissza, az erre irányuló természetvédelmi programnak köszönhetően.

A Salins du Midi vállalat most azt mondja, hogy biztosítani fogják a Camargue-delta vízellátását, de csak a munkaerő felét tartják meg. Az elbocsátott munkásokat természetvédelmi és turisztikai munkára képzik át. A konfliktus rendezése után a helyiek most abban reménykednek, hogy a flamingók jövőre visszatérnek.