Élete végéig elnök lehetne Chávez

Vágólapra másolva!
Egy életre az elnöki székbe betonozná magát Hugo Chávez venezuelai elnök, aki most ismertette alkotmánymódosító terveit. E szerint korlátlan ideig újraválasztható lenne, az elnöki mandátum időtartama pedig a jelenlegi hatról hét évre emelkedne. A javaslatot várhatóan elfogadja a parlament, azt követően népszavazás dönthet a Chávez által "új korszak" megteremtését szolgáló alkotmányreformról.
Vágólapra másolva!

Korlátlan ideig lehetne elnök Hugo Chávez venezuelai elnök helyi idő szerint szerda este bejelentett alkotmánymódosító javaslatai alapján. Chávez az alkotmány 350 cikkének csaknem tizedét módosítaná. A javasolt változtatások szerint többek között eltörölnék az államfői tisztség betöltését két ciklusban maximáló alkotmányos rendelkezést, valamint a jelenlegi hat évről hét évre emelkedne az elnök hivatali ideje.

Chávez - aki jelenleg második hatéves ciklusát tölti, vagyis hivatali ideje lejárta, 2012 után már nem indulhatna újra az elnöki tisztségért - visszautasította a bírálatokat, amelyek szerint javaslatainak célja, hogy Fidel Castro kubai vezetőhöz hasonlóan élete végéig bebetonozza magát az elnöki székbe. Szerinte az alkotmányos reform "egy új korszak új horizontjára" vezeti el Venezuelát.

Chávez elnök emellett korlátozná a nemzeti bank autonómiáját is arra hivatkozva, hogy "a pénzrendszernek a szocialista berendezkedés támogatását kell szolgálnia". Az alkotmányreform megédesítésére tett kísérletként lehet értékelni, hogy az előterjesztésben a 40 órás munkahetet 30 órásra rövidítené.

A parlament várhatóan a következő hónapokban jóváhagyja az alkotmánymódosítást, a törvényhozásban ugyanis csak Chávez támogatói ülnek. Az ellenzék nem vett részt a 2005 decemberi választásokon, hogy így tiltakozzanak Chávez - szerintük - diktatórikus törekvései ellen. A parlamenti szavazás után népszavazás dönthet a reformról.