Évtizedes klánháború lehetett a duisburgi mészárlás

Vágólapra másolva!
Két rivalizáló olasz klán régi sérelmeinek véres elszámolása volt a kedd éjszakai, duisburgi mészárlás, amelynek során hat olaszt, közel 70 lövéssel kivégeztek egy pizzériában. Az áldozatok a Pelle-Vottari-Romeo, a gyilkosok a Nirta-Strangio klánhoz tartoztak. Mindkét család a dél-olaszországi, calabriai 'Ndrangheta bűnszervezet tagjai. A mostani leszámolás az 1991-ben kezdődött San Luca-viszály újjáéledését jelzi, így az olasz hatóságok további merényletektől tartanak.
Vágólapra másolva!

Közel 70 lövéssel végezték ki azt a hat, a Pelle-Vottari-Romeo klánhoz tartozó fegyvertelen olaszt, akik éppen az egyik áldozat 18. születésnapját ünnepelték a duisburgi Da Bruno pizzériában. Az áldozatok ugyanahhoz a calabriai 'Ndrangheta bűnszervezethez tartoztak a rendőrség és az olasz hatóságok szerint, mint az őket kivégző Nirta-Strangio klán tagjai.

A San Luca-viszály

A konfliktus az 1991-ben kirobbant San Luca-viszály újjáéledését jelzi - állítják az olasz hatóságok. Akkor a calabriai San Lucában - ahonnan mindkét család származik - a klánok tagjai összekülönböztek egy helyi karnevál tűzijátékán. A vitát követően a Nirta-Strangio klán két tagját megölték. A bosszúgyilkosságok sorozata egészen 2000-ig folytatódott, amikor az olasz nyomozók úgy látták, a vitát rendezték.

Azonban 2006 karácsonyán megölték Maria Strangiot, a család feltételezett feje, Giovanni Nirta feleségét. A nyomozók szerint a duisburgi gyilkosság - amelyeket az augusztus 15-i Nagyboldogasszony napja előestéjén követtek el - válasz volt Strangio megölésére. A 16 éve tartó vitának így már összesen 15 halálos áldozata van. Giulio Amato olasz belügyminiszter azt mondta, a duisburgi leszámolás egyik áldozata, Marco Marmo valószínűleg résztvevője volt az eredeti San Luca-i vitának. Amato most újabb megtorlásoktól tart Calabriában.

A 'Ndrangheta maffia

A 'Ndrangheta bűnszervezet - amelyhez a két klán is tartozik - ugyan kevésbé ismert mint a szicíliai Cosa Nostra, vagy a nápolyi Camorra, de éves forgalma - közel 40 milliárd euró (1000 milliárd forint), ami az olasz GDP 3,5 százalékával egyenlő - meghaladja e kettőét. Az olasz csizma lábfejében székelő 'Ndrangheta története a 19. századig nyúlik vissza. A név görög eredetű, jelentése tisztesség, becsület, erény. Állítólag a Calabriában működő üzeletek 70 százalékától szed védelmi pénzt, a fennmaradó 30 százalék pedig saját érdekeltsége.

Laura Barbaini milánói ügyész szerint a 'Ndrangheta Észak-Olaszországban is ellenőrzése alá vonta a drogkereskedelmet - elsősorban a kokainterjesztést - de legális üzletekben is érdekelt. Éttermek, bankok, bevásárló-központok, építőipari vállalatok, luxusboltok, szupermarketek, éjszakai szórakozóhelyek és játéktermek is vannak a tulajdonában. Külföldön Németországban, Spanyolországban, Hollandiában, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában is vannak érdekeltségei. Becslések szerint csak Olaszországban 10 ezren tagjai a 'Ndranghetának.

Üzleti rivalizálás

Forrás: EPA
Ez az első olasz családok közötti leszámolás külföldön

Renato Cortese, calabriai nyomozó szerint jelentős részben a Nirta-Strangio és a Pelle-Vottari-Romeo családoknak köszönhető, hogy a 'Ndrangheta megerősíthette pozícióit a drogkereskedelemben, és Európa legnagyobb narkóexportőrévé válhatott. "Ezek a viszályok néha semmiségeken kezdődnek, de mindig üzleti rivalizálás van a háttérben, küzdelem a 'Ndranghetán belüli erőviszonyok leosztásáért" - mondta Francesco Forgione, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának vezetője a The Guardiannek.

A fél millió lakosú Duisburgban közel 4 ezer olasz él, a város régóta vonzza a szegényebb Dél-Olaszországból érkezőket. Duisburgban nyílt először németországi olasz étterem az 1950-es években, a tavalyi labdarugó világbajnokságon pedig a városban volt az olasz csapat főhadiszállása. A Da Bruno pizzéria saját weboldalán azt állítja "többek mint egy átlagos pizzéria, a duisburgiak kedvenc olasz étterme".