Kevesen támogatták aláírással Malina Hedvig ügyét

Vágólapra másolva!
Összesen 885 ember támogatta aláírásával a Malina Hedvig ügyének jogszerű rendezését követelő polgári kezdeményezést. A hatósági eljárással szemben 11 szlovákiai értelmiségi emelt kifogást, és kezdett aláírásgyűjtésbe.
Vágólapra másolva!

Csak 885 ember adta támogató aláírását a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig ügyének jogszerű rendezését követelő polgári kezdeményezéshez. A diáklány esetét kísérő eljárással szemben tizenegy vezető szlovák értelmiségi vetett fel kételyeket és kérdőjelezte meg a lány ügyében nyomozó hatóságok és az ügyészség pártatlanságát. Az aláírásgyűjtés csütörtökön fejeződött be, a petíció 855 támogatója közül 822-en szlovák állampolgárok, 63-an külföldiek.

Malina Hedviget - állítása szerint - tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A rendőrség álláspontja szerint a támadás nem történt meg, az egészet csupán Malina Hedvig találta ki, ezért a hatóságokat megtévesztő és esküvel megerősített bejelentése miatt öt év szabadságvesztéssel kell szembenéznie.

A rendőrség eljárásának jogszerűségét azóta számos oknyomozó riport kérdőjelezte meg és erősítette meg a lány igazmondását, de a hatóságok hajthatatlanok. Hedvig ügyvédje legutóbb június 14-én tett panaszt a lány polgári és emberi jogainak megsértése miatt. A törvény szerint a panaszra két hónapon belül, augusztus 14-ig kellett volna válaszolni, de ez nem történt meg: a járási ügyész indoklás nélkül szeptember 10-ig elhalasztotta a döntést. Roman Kvasnica ügyvéd időközben elfogultság ügyében is panaszt emelt, amelynek alapján lehetővé kellett volna tenni, hogy az ügyvéd betekinthessen a hamis tanúzás ügyében folyó jegyzőkönyvbe, de ezt sem tették lehetővé.

A Fair-play nevű civil társaság az aláírásgyűjtő akció jegyzőkönyvét Robert Fico miniszterelnökhöz, Dusan Caplovic miniszterelnök-helyetteshez, Dobroslav Trnka legfőbb ügyészhez, Robert Kalinák belügyminiszterhez és Ján Packa országos rendőrkapitányhoz kívánja eljuttatni, akik mind azt állították, hogy Malina Hedviget senki sem bántotta, és ő volt az, aki törvényt sértett, amikor egy kitalált támadásról tett panaszt, amit esküvel megerősített.