Éhínség fenyegeti Észak-Koreát az árvíz után

Vágólapra másolva!
Az 1990-es évek közepihez hasonló tömeges éhínség vár Észak-Koreára, miután az árvizek tönkretették a mezőgazdasági területek több mint egytizedét. Az előző éhezés idején közel 2 millióan haltak éhen. A phenjani kormány most az ENSZ élelmiszersegélyére vár. Az Egyesült Államok és Dél-Korea azt mondja, megfontolják a segélyek küldését. Az áradásokban eddig 300 ezren váltak hajléktalanná.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ élelmiszersegélyeket ígér, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig megfontolja, hogy segítsen-e a súlyos áradások miatt éhínséggel fenyegetett Észak-Koreán. A phenjani állami hírügynökség szerint az árvizek a mezőgazdasági területek több mint egytizedét tönkretették.

"A rizs- és kukoricaföldek 11 százaléka víz alatt van, vagy elmosta az ár" - mondta Ri Jae-Hjon észak-koreai mezőgazdasági miniszter."A vetés elpusztulása komoly probléma lehet" - erősítette meg a phenjani aggodalmakat Michael Dunford, az ENSZ Világélelmezési Programjának munkatársa a BBC kérdésére.

"A helyzet igen rossz" - tette hozzá. "Phenjan egyes negyedeit is elöntötte a víz, de vidéken sokkal nagyobb a pusztítás és ennek negatív következményei lesznek az egész országra nézve" - mondta Dunford.

Az 1990-es évek közepén közel 2 millióan haltak éhen a kommunista államban, és Észak-Korea azóta is függ a külföldi élelmiszersegélyektől. Az árvíz csak tovább rontott a helyzeten. Közel 300 ezer ember vált hajléktalanná, és több százan meghaltak vagy eltűntek. Tavaly augusztusban hasonló árvíz volt az országban, de az idei a jelentések szerint súlyosabb. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár minden segítséget megígért.